Osnovana Zanatska komora Crna Gore

Dodajte komentar

Crnogorske zanatlije su ostvarile svoj prvi privredno-politički cilj i osnovale sopstvenu javnu ustanovu – Zanatsku komoru Crne Gore na osnovu Zakona o zanatstvu.

Dvadeset delegata iz dvadeset strukovnih udruženja, usvojili su statut, uredbu o izborima za zanatski parlament i izabrali zvanične predstavnike.

Novoizabrani Predsjednik Zanatske komore Crne Gore Vojislav Delić izjavio je da je država prenosom javnih ovlašćenja na zanatlije položila jedan veoma važan ispit. Otvorila se i delegirala poslove samoupravnim organizacijama privrede, čime je rasteretila svoju administraciju i dobila partnera, koji neće čekati da ona nalazi posao zanatlijama, nego će po pri­ncipu samopomoći kreirati poslovne okvire i zajedno sa državom raditi na rješavanju problema.

Predsjedavajući radne grupe za izradu statuta Zanatske komore Crne Gore Boris Marđonović kazao je da će zanatlije voditi centralni Registar zanatlija kao javno ovlašćenje, čime će se po prvi put u istoriji Crne Gore znati ko su kvalifikovani majstori.

„Osnivanjem Zanatske komore i prenosom javnih ovlašćenja po prvi put se stvaraju održivi uslovi za borbu protiv sive ekonomije, koja više pogađa privredu nego državu. Cilj Zanatske komore će biti povećanje proizvodnje, smanjenje nezaposlenosti i zavisnosti od uvoza, izjednačavanje kvalifikacija sa zemljama Evropske unije (EU), povećanje konkurentnosti privrede ali i određivanje stepena državne vlasti i doprinos privrede demokratizaciji društva“ – izjavio je Marđonović.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *