Argentina tuži banke zbog Foklanda

Dodajte komentar

Argentina preti britanskim i američkim bankama pravnim akcijama zbog saradnje se kompanijama uključenim u istraživanje nafte u vodama Foklandskih ostrva.

Ukupno je 15 banaka zbog konsultovanja i analitičkih izveštaja primilo pisma upozorenja argentinske ambasade u Londonu, navodi britanski list Telegraf.

Pisma su usmerena na smanjenje finansijske podrške za pet istraživačkih kompanija koje tragaju za naftom u tom regionu – uključujući Rockhopper Exploration, Borders & Southern i Falkland Oil & Gas.

Argentina je već najavila da će kažnjavati kompanije koje rade na istraživanju nafte ispred obala Foklandskih ostrva u južnom Atlantiku.

Verbalno prepucavanje oko suvereniteta nad tim ostrvima, koje Argentina naziva Malvinima, pojačano je u poslednjih nekoliko mjeseci uoči 30. godišnjice Foklandskog rata u kojem je britanska vojska porazila argentinske snage koje su ih zauzele.

U nepotpisanom pismu se kaže da bi banke, koje uključuju “Royal Bank of Scotland”, Barkliz i Goldman Saks, mogle biti suočene sa kaznenim i građanskim tužbama pred argentinskim sudovima.

Argentinska ambasada u Londonu nije odgovarala na pozive, dok ni jedna od uključenih banaka nije odlučila da komentariše pismo, navodi Telegraf.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *