Vladina komisija proglasila naftnu kompaniju prvorangiranom na tenderu za Kumbor

Dodajte komentar

Azerbejdžanska naftna kompanija SOCAR je pobjednik tendera za dugoročni zakup zemljišta u Kumboru, odlučila je Tenderska komisija.

Drugorangirani je konzorcijum na čelu sa američkim fondom NCH, koji iz svog predstavništva u Albaniji koordinira projekte za Crnu Goru.

Tenderska komisija za valorizaciju bivše vojne imovine dostavila je takvu odluku Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte.

Savjet će se naredne sedmice izjasniti o predlogu, a to Vladino tijelo dosad je uvijek potvrđivalo rang-listu komisije.

Da pobijedi SOCAR presudile su veće investicije, bez obzira što NCH daje duplo više za zakup lokacije na obali Bokokotorskog zaliva.

Iako SOCAR ima finansijsku snagu, nema iskustva u oblasti turizma, a od zakupca se traži da izgradi ekskulizivan turistički kompleks.

Transparetnost o prihodima prvorangiranog ponuđača SOCAR ocijenjena je nulom u izvještaju međunarodne organizacije Transparensi internešnl. U izvještaju Stejt dipartmenta za prošlu godinu se ocjenjuje da je sektor nafte i gasa jedan od najvećih izvora korupcije u Azerbejdžanu.

Ukupnim prihodom od nafte i gasa u toj zemlji, pa i SOCAR-a, upravlja fond SOFAZ, koji direktno odgovara predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu.

Alijev je bio domaćin šefu DPS-a Milu Đukanoviću i njegovom partijskom kolegi Milanu Roćenu prilikom posjete Azerbejdžanu krajem decembra 2011.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *