Nema ni naznaka nove zgrade Duvanskog

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore i Glavni grad, vlasnici nedavno osnovanog Novog duvanskog kombinata trebalo je da do 22. aprila dobiju novoizgrađenu fabriku i presele opremu i mašine monopolske duvanske fabrike na novu lokaciju u Podgorici (Tuški put), ali ta, kao i mnoga druga obećanja činovnika izvršne vlasti bivšeg premijera Mila Đukanovića i državnih fondova biće, po svoj prilici, samo još jedna u nizu šarenih laža za preostale radnike i moguće investitore.

Građevinska kompanija Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, kupila je sredinom 2010. za 13,21 milion eura imovinu, odnosno, nekretnine Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju, gdje se sada nalazi fabrika cigareta i pripadajuće zemljište površine 42.000 kvadrata.

Ugovoreno je da se kompletna oprema državne fabrike preseli na novu lokaciju koju je dao Glavni grad, ali dosta traljava administracija izvršne i lokalne vlasti do sada ništa nije uradila da do seljenja opreme zaista dođe, sem što je krajem prošle godine u registru suda registrovan Novi duvanski kombinat AD, i za njegovog predsjednika uprave imenovan Branimir Vujačić, a za direktoricu Dejana Šuškavčević, bivša direktorica Montenegroberze.

“Ako seljenje bude potrajalo, biću u “debeloj” šteti”, otkrio je “Vijestima” kupac atraktivne lokacije DKP-a u stečaju Blagota Radović, koji kaže da će šteta koju trpi biti podnošljiva ukoliko se postojeća fabrika cigareta iseli najkasnije do Nove godine.

Prema ugovoru, nešto manje od preostalih pet miliona eura Radović treba da uplati na račun DKP-a kada uđe u posjed nekretnina koje je kupio.

Postojeća fabrika cigareta i oprema trebalo je, prema kupoprodajnom ugovoru, da se izmjesti sa postojeće lokacije u roku od 22 mjeseca, nakon čega bi investitor mogao da uđe u posjed nekretnine na kojoj je urbanističkim planom predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Predstoje novi dogovori

Stečajni upravnik DKP-a u stečaju Veselin Raičević rekao je juče “Vijestima” da su osnivači Novog duvanskog kombinata Vlada i Glavni grad Podgorica.

“U novoj formi postoje organi upravljanja i novi izvršni direktor. Napravljena su idejna rješenja za izgradnju novog DKP-a. Ovih dana se završava glavni projekat. Sada treba da se izvrši odabir izvođača radova i počne raditi nova fabrika na novoj lokaciji preko puta Poreske uprave, odnosno, Plantaža pored Carinskog terminala”, naveo je Raičević.

Prema njegovim riječima, sada predstoji novi dogovor sa vlasnikom Zetagradnje uz posredovanje Vlade i uskoro će vjerovatno biti potpisan aneks ugovora kojim će biti definisan novi rok za selidbu opreme i fabrike cigareta na Tuški put.

“Očekujemo da će se taj rok produžiti za neko razumno vrijeme”, dodao je Raičević.

On je kazao da aktuelna akcizna politika “ne ide u prilog proizvođačima duvanskih proizvoda kao što je DKP, koji u svom asortimanu ima proizvode sa niskom cijenom”.

“Ali se borimo”, zaključio je Raičević.

Trenutno stanje nije alarmantno, ali ni ohrabrujuće

Predsjednik Sindikata DKP-a Željko Vujadinović rekao je “Vijestima” da sadašnje stanje u toj fabrici za preostalih oko 170 radnika “nije alarmantno, ali ni bog zna ohrabrujuće”.

“Prvi razlog tiče se izgradnje nove fabrike gdje se iz dana u dan rokovi stalno prolongiraju tj., odlažu u nedogled, što unosi nespokojstvo među zaposlenima. Drugi razlog koji dodatno otežava situaciju je možda i veći, a tiče se proizvodnje koja je u stagnaciji kao i prodaja”, istakao je Vujadinović.

Sindikat DKP-a, prema njegovim riječima, očekuje sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom i ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem.

Nerealna obećanja u pogledu DKP-a aktuelni ministar poljoprivredne u Vladi naslijedio je od svog prethodnika bivšeg ministra Milutina Simovića, koji je “vedrio i oblačio” duvanskim tržištem u Crnoj Gori.

“Sindikat ne optužuje nikog direktno, već samo želi da ukaže da je ovakvo stanje u dužem periodu neodrživo i bez perspektive. Vrijeme je da se povuku konkretni potezi ne bi li se što bezbolnije izašlo iz ove konfuzne situacije koja u krajnjem može imati vrlo nepredvidiv tok”, naglasio je Vujadinović.

On je dodao da je “posebna priča plaćanje radnog staža, potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi morao biti potpisan prije seljenja fabrike, kao i problemi koji se tiču sistematizacije” u toj kompaniji.

Sive zgrade DKP-a svjedoci organizovanog kriminala

Poslije “zlatnih” 90-ih godina, imajući u vidu zapaženu ulogu i tokom državnog šverca cigareta, DKP je zapao u agoniju koja je doživjela svoju kulminaciju nakon raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora (SCG) kada je kompanija za svega šest mjesci ostala bez svog glavnog tržišta.

Opcija oporavka te kompanije je nemoguća i ona će biti likvidirana nakon okončanja stečajnog postupka, jer su ukupne obaveze odavno premašile iznos od 30 miliona eura.

Sive zgrade DKP-a, uz po kojeg preostalog radnika proizvodnje cigareta, svjedoci su organizovanog kriminala i šverca poznatih svjetskih brendova iz “zlatnih” 90-tih. Zgrade će biti porušene, a na atraktivnoj lokaciji u epicentru nove Podgorice, između Delta sitija i Atlas Capital centra, Zetagradnja treba da izgradi novi stambeno-poslovni kompleks.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *