Eurozona povećala krizne fondove

Dodajte komentar

Ministri finansija eurozone u petak su se dogovorili o podizanju maksimalnog iznosa zajedničkih zajmodavnih kapaciteta za dva krizna fonda na 700 milijardi eura s 500 milijardi, stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi s današnjeg sastanka u Kopenhagenu.

Iznos od 700 milijardi eura čine 500 milijardi eura iz stalnog kriznog fonda, Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), te 200 milijardi eura u sklopu postojećih programa pomoći za Grčku, Irsku iPortugaliz privremenog fonda Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), stoji u današnjem saopštenju ministara finansija.

“Postojeći zajednički ‘plafon’ za zajmodavne kapacitete ESM-a i EFSF-a bit će podignut na 700 milijardi eura. Sveukupno će eurozona mobilizirati sredstva za zaštitu članica u iznosu otprilike 800 milijardi eura, što je nešto više od bilion dolara”, stoji u izjavi ministara.

Ministri finansija eurozone postigli su tako ključni dogovor o povećanju iznosa dvaju fondova namijenjenih suzbijanju dužničke krize u eurozoni u kontekstu proračunske krize u Španjolskoj, koja je istaknula potrebu za snažnijom zaštitom.

Dva fonda namijenjena spašavanju zemalja članica eurozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) i Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), bit će u paralelnoj primjeni do jula iduće godine, kazala je austrijska ministrica Maria Fekter u obraćanju novinarima prije završetka sastanka. Dvije uplate sredstava u ESM planiraju se u ovoj godini, dok će dalje dvije biti izvršene u idućoj godini, kazala je Fekter.

Nakon završenog sastanka ministara finansija, luksemburški premijer i čelnik eurozone Jean-Claude Juncker otkazao je novinsku konferenciju, ljutit zbog toga što je austrijska ministrica finansija ranije napustila sastanak kako bi izvijestila novinare o njegovom rezultatu.

Jedan EU diplomat izajvio je da je Juncker bio bijesan na Fekter. Novinsku konferenciju Juncker je trebao održati zajedno s evropskim povjerenikom za monetarna pitanja Ollijem Rehnom i predsjednikom Evropske centralne banke Marijom Draghijem.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *