Prva investicija u Luci Bar nakon četvrt vijeka

Dodajte komentar

Luci Bar nedavno je puštena u rad dizalica, jedna od najmodernijih te vrste, proizvedena u Austriji. Koštala je 3,142 miliona eura, što predstavlja najveću investiciju u Luci Bar u poslednjih 25 godina.

Namijenjena je pretovaru svih vrsta rasutih tereta. Maksimalni kapacitet dizalice je 144 tone, a maksimalni dohvat 54 metra. Biće korišćena na obali Volujice. 

Za rad ovom dizalicom formirana je ekipa od šest rukovaoca koji su prošli obuku u Luci, nakon završetka montaže. Prethodno je obuku u Austriji krajem godine prošlo još pet radnika. Od ove investicije se očekuje povećanje kapaciteta za pretovar i pouzdaniji rad, jer su sadašnji pretovarni mostovi stari više od 30 godina.

Dokeri su u protekloj sedmici sa sedam brodova pretovarali 17.940 tona robe. Najbrojniji, sa nešto više od 11 hiljada tona, bili su rasuti tereti, dok je najisplativijih generalnih bilo 1.901 tona. Prema informacijama Službe za odnose sa javnošću, trenutno se sa broda „Jadro” iskrcava cement. Za naredne dane najavljeno je uplovljenje tri teretnjaka, od kojih će dva dopremiti benzin, a jedan isploviti sa ukrcanom sirćetnom kiselinom.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *