Muzej novca na Cetinju od 11. aprila

Dodajte komentar

Muzej novca, koji će biti smješten u zgradi nekadašnje Crnogorske banke na Cetinju, biće otvoren 11. aprila.

Posjetioci Muzeja novca, koji će biti otvoren na Dan Centralne banke (CBCG), moći će da vide, ne samo originalni crnogorski, već i drugi novac korišćen na području Crne Gore u periodu do kraja Drugog svjetskog rata.

Adaptacija zgrade nekadašnje Crnogorske banke na Cetinju, u kojoj će biti smješten Muzej novca, počela je 2004. godine. Posao je povjeren CBCG, a u njegovu realizaciju je uloženo oko 600 hiljada eura.

Idejni tvorac Muzeja bankarstva, Luka Lagator, ranije je saopštio da je prikupljeno dosta dragocjenih eksponata, ali i da je oglas za otkup starog novca stalno otvoren u cilju dopunjavanja numizmatičke zbirke.

U javnom pozivu CBCG za prikupljanje ponuda navodi se da otkupljuju, ili primaju na korišćenje, sva izdanja kovanog i papirnog novca Knjaževine i Kraljevine Crne Gore uključujući i numizmatičke specijalitete iz tog perioda, kao i novac srednjovjekovnih gradova na teritoriji Crne Gore.

CBCG je takođe zainteresovana za otkup svih primjeraka žigosanih crnogorskih perpera iz perioda austrijske okupacije, kao i takozvanog okupacionog perpera iz 1917. godine.

Na spisku za otkup je i novac iz perioda italijanske okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i „partizanski novac“, takozvani socijalni dinar i socijalna lira, kao i čekovi, mjenice i ostala dokumenta Narodne banke i drugih crnogorskih banaka iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *