Lazović: Priželjkujemo kineske investitore

Dodajte komentar

Saradnja Crne Gore i Kine je na visok nivou a današnji sastanak bio je prilika da se poboljšaju i ekonomski i politički odnosi, saglasni su potpredsjednici Vlada dvije države Vujica Lazović i Hui Lijangju. Lazović priželjkuje investitore iz najbrže i najveće rastuće ekonomije u svijetu a oblasti gdje je saradnja moguća su, navodi: energetika te izgradnja putne infrastruktura i hotelskih kapaciteta.

Hui Lijang-Ju pozvao je crnogorske kompanije da posluju u Kini.

Crna i Gora i Kina prijateljske su zemlje a potvrda je i današnja posjeta visoke delegacije najmnogoljudnije države, kaže potpredsjednik naše Vlade Vujica Lazović.

Potpredsjednik kineske Vlade Hui Lijangju ističe da, od kada smo prije pet godina uspostavili diplomatske, politički i ekonomski odnosi odnosi uspješno se razvijaju.

«Inteziviraju se razmjene na visokom nivou i inteziviraju se komunikacije na različitim nivoima. Ekonomska i trgovinska saradnja je postigla velike uspjehe.»

Kineske investicije u inostranstvu u protekloj godini iznosile su 68 milijardi dolara, a Evropa je veoma značajna destinacija za kineske ulagače, ističe Lazović i dodaje:

«I u tom pogledu, mi u Crnoj Gori osjećamo izuzetnu šansu da privučemo investitore iz najbrže i najveće rastuće ekonomije u svijetu.»

Lazović ističe da je današnji sastanak bio prilika da pozovemo kineske investitore da ulažu u sljedeće projekte:

«Iz oblasti energetike, znači izgradnje termoelektrana i hidroelektrana kao i u projekte privatizacije lučkog terminala i projekte izgradnje putne infrastrukture i izgradnje turističkih i hotelskih kapaciteta.»

Lazović dodaje da je kineskim kolegama poručio da smo spremni da sa kineskim kompanijama sarađujemo i u proivodnji čelika i eksploataciji boksita.

Hui Lijangju kaže da njegova Vlada podržava kineske kompanije da ulažu u Crnu Goru i dodaje:

«Pozivamo crnogorske kompanije da posluju u Kini.»

Dvije delegacije potpisale su i Sporazum o privredno – tehničkoj saradnji kojim je predviđeno da naša zemlja dobije još milion eura bespovratne pomoći od kineske Razvojne banke. Predstavnici Vlade potpisali su i Sporazum o poljoprivredi, ekonomsko – tehničkoj i kulturnoj saradnji a okvirni sporazum o budućoj saradnji zaključile su i Plantaže sa kineskom kompanijom Sinokem.

Kineska delegacija danas se sastala i sa predsjednicima države, Skupštine i Vlade, Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Igorom Lukšićem.

izvor: antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *