Islamske banke ne mogu bez kamate

Dodajte komentar

Hrvati su se ponadali da će ih islamske banke bez kamata izbaviti iz nepravedne kreditne utakmice u kojoj se pravila igre uvek menjanju na njihovu štetu.

Nažalost, ništa od toga. U islamskom bankarstvu zaista nema kamata, ali zato je tu profitna marža, pa klijentu osim ove jezičke razlike ono zapravo ne nudi ništa novo.

Bosna Bank International, prva je islamska banka koja je najavila dolazak na hrvatsko tržište. Kako piše hrvatski tportal, uslovi su kod nje “čak i gori nego kod nas”.

Šukrija Ramić, član Šerijatskog odbora prve islamske banke u regiji Bosna Bank International (BBI), najavio je da su zainteresovani za otvaranje podružnice u Hrvatskoj. Time bi i Hrvatima postali dostupni halal krediti bez kamata koji nisu namenjeni samo muslimanima.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) ipak kažu da, uprkos značajnim izmenama Zakona o kreditnim institucijama, i dalje neće biti moguć ulazak islamskog bankarstva u Hrvatsku.

A kakvi su zapravo krediti bez kamata? Uz moralna određenja, jer banka BBI ne finansira proizvodnju alkohola i duvana, pornografiju, prostituciju, igre na sreću i ‘sve ostalo što je štetno za pojedinca i zajednicu’, ključna je tvrdnja da banka i klijent dele rizik, pa ovi krediti nemaju kamatu koja je u suprotnosti s islamom.

Ipak, iako se u banci BBI umesto kamate koristi izraz profitna marža, klijentu bi moglo zapravo biti svejedno – jer pozajmljivanje novca ni ovde nije besplatno.

Uslovi stambenog kreditiranja kao posebnu ponudu ističu onu za zaposlene kod državnih institucija, za koje cena stambenog finansiranja (izbegnuta je reč kamata!) iznosi 7,55 posto, a efektivna profitna marža (što bi odgovaralo efektivnoj kamatnoj stopi odnosno stvarnoj ceni kredita) 7,96 posto.

Ovakav kredit banka osigurava hipotekom u odnosu 1:1,5 ili 1:1 uz dva jamca. Drugim rečima, za posuđeni iznos od 50.000 KM klijent treba da 25 godina vraća 371,12 KM mesečno, odnosno ukupno 111.336 KM. 

To znači da i ovi navodno povoljni krediti ne odudaraju od stambenih kredita u Hrvatskoj, koje građani rado svedu na tezu da tokom 30 godina kupimo jedan stan za sebe, a jedan za banku.

Koncept islamskog bankarstva počiva na verskom uvjerenju da je Alah dozvolio trgovinu a zabranio kamatu, pa ovako tumače stambeno finansiranje, izbegavajući reč kredit: ‘To je ustvari trgovina u kojoj banka, nakon što postane vlasnik dela nekretnine, tu nekretninu prodaje uz prethodno dogovorenu zaradu. Dakle, radi se o trgovini, a ne pozajmljivanju novca uz kamatu.”

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *