Srbija: Komercijalna banka čeka vlasnika

Koje kompanije su ispunile uslove da konkurišu za privatizacionog savjetnika za prodaju Komercijalne banke, biće poznato u petak, kada će se napraviti uži izbor kandidata sa javnog konkursa, saznaju “Novosti”. Ovim Komercijalna banka pravi prve korake ka budućoj privatizaciji, koja će uslijediti tek poslije državne dokapitalizacije.

To što je država odlučila da zadrži većinski udio u Komercijalnoj banci, za šta će iz budžeta isplatiti 102 miliona evra, ne znači da banka neće biti prodata, već samo da će država ostvariti veći prihod od buduće privatizacije.

Prema ranijim najavama, ova banka trebalo bi da bude prodata do kraja 2015. godine, a u čitav postupak se krenulo izborom privatizacionog savjetnika, putem oglasa objavljenog u “Fajnenšl tajmsu”.

S obzirom na to da je riječ o jakoj domaćoj banci, koja je lani ostvarila rast dobiti od oko 40 odsto, dostigavši oko 3,5 milijardi dinara, ne čudi da se, u ulozi budućeg vlasnika vide najjače svjetske banke. Među njima se, nezvanično, pominje i Dojče banka.

Država je vlasnik 42,6 odsto kapitala Komercijalne banke, a poslije kupovine akcija koje će banka emitovati 4. aprila, ostaće na toj poziciji. Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, takođe ostaje na istoj poziciji koju trenutno ima sa 25 odsto učešća.

Učešće
Evropska banka za obnovu i razvoj postala je manjinski akcionar Komercijalne banke 2006. godine, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala ove srpske banke. Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su kada su EBRD, IFC, njemački DEG i međunarodni Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati ovo ulaganje i ostane većinski vlasnik. Ako država ne bi dokapitalizovala Komercijalnu banku, 1. januara 2013. godine, po ugovoru, udio Republike Srbije smanjio bi se na račun povećanja udjela ovih finansijskih institucija.

novosti.rs

Check Also

Centralna banka organizuje prvi CBCG FinTech Hackathon

Centralna banka Crne Gore, u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore organizuje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *