I Société Générale snizio naknadu izvršnom direktoru

Francuska banka Société Générale snizila je bonus izvršnom direktoru Fredricu Oudeau za 43 posto za 2011., godinu u kojoj je cijena bančine dionice potonula čak 57 posto uslijed finansijskih problema vezanih za evropsku dužničku krizu.

Oudeaov bonus skresan je na 682.770 eura, dok je za godinu prije dobio bonus od čak 1,2 miliona eura, objavljeno je danas iz te banke. Banka je završila burnu 2011. s lošim rezultatom u četvrtom tromjesečju uslijed otpisa vezanih za grčki dug te gubitaka njene investicijske banke.

Naknada izvršnog direktora Société Généralea u gotovini i dionicama za 2012. godinu, pak, smanjena je za 17,6 posto na 1,32 miliona eura, saopštila je nadalje banka, dodajući da Oudea i njegovi zamjenici neće dobiti povećanje osnovne plate.

Nekoliko banaka u Europi i SAD-u već je pod pritiskom političara, dioničara i javnosti srezalo naknade svojim direktorima. Tako je izvršnom direktoru Morgan Stanleya naknada za 2011. smanjena za četvrtinu, a JPMorgan Chasea za 17 posto.

Francuski konkurent BNP Paribas objavio je ranije ovog mjeseca da je izvršni direktor Baudouin Prot, koji je sada predsjednik uprave, dobio za 2011. godinu 19 posto nižu ukupnu platu.

banka.hr

Check Also

Zaposleni njujorške podružnice Deutsche Bank će raditi od kuće sve do sredine 2021. godine

Deutsche Banka je juče poručila svojim zaposlenima u New Yorku da će najvjerovatnije nastaviti raditi od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *