Vektra otišla pod stečaj

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić donio je odluku o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Montenegro DOO, privatnoj kompaniji biznismena Dragana Brkovića.

Stečaj je pokrenut na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP Factoringa zbog nevraćenog kredita u iznosu od 20,95 miliona eura.

 Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 27.04. u Privrednom sudu u Podgorici, a prvo ročište za ispitivanje potraživanja održaće se 28. maja. Protiv ove sudske odluke Vektra ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Za stečajnog upravika Vektre Monenegro imenovan je Veselin Raičević, koji je stečajni upravnik u Duvanskom kombinatu.

“Nakon sprovedenog postupka uvidom u spise predmeta, Sud je našao da je predlog stečajnog povjerioca osnovan, Naime, iz potvrda Centralne banke od 16. novembra 2011. i 7. marta 2011. Sud je utvrdio da se stečajni dužnik nalazi u blokadi neprekidno duže od 45 dana tj. da ne može odgovoriti svojim novčanim obavezama…Posebno iz potvrde CBCG od 16. novembra Sud je utvrdio da je stečajni povjerilac po redosljedu naplate 33 iz čega je Sud izveo zaključak da je stečajni dužnik blokiran i od strane drugih povjerilaca, iz čega jasno proizilazi da dužnik ne može odgovoriti svojim novčanim obavezama i da su ispunjeni uslovi iz člana 12. (stav 3 (t.1)) Zakona o stečaju. Sud je cijenio i prigovor stečajnog dužnika da OTP Factoring DOO Podgorica ne može postupati u ime CKB-a, pa je našao da je isti neosnovan”, navodi se između ostalog u rješenju sudije Anđelića.

Sedam Brkovićević kompanija uključujući Vektru Montenegro DOO duguju CKB-u i mađarskoj OTP banci oko 100 miliona eura. Iz Vektre su najavljivali da će se sa mađarskim bankarima dogovoriti u vezi izmirenja obaveza i izbjeći stečaj, ali se to na kraju nije desilo.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *