Osam berzi jugoistočne Evrope potpisalo platformu za zajednički rad

Direktori osam berzi vrijednosnih papira iz jugoistočne Evrope potpisali su danas u Sarajevu platformu za zajednički rad pod okriljem Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Potpisnice platforme su berze vrijednosnih papira iz Banjaluke, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Tirane i Zagreba.

Glavni sekretar RCC-a Hidajet Biščević istakao je da će platforma poboljšati saradnju berzi vrijednosnih papira i unaprijediti pristup finansijama u regiji, što je glavni preduslov razvoja privatnog sektora.

Bišćević je istakao da su glavni ciljevi platforme približavanje tržišta kapitala u regiji u smislu njihove veće i neposrednije povezanosti, kao i stvaranje okruženja koje pogoduje akumulaciji kapitala u regionu i većem pristupu domaćih i stranih ulagača pojedinačnim tržištima.

On je naglasio da će platforma omogućiti razmjenu iskustava, te podići svijest javnosti i ukupno znanje građana o finansijskim tržištima.

Šef Misije USAID-a u BiH Alan Rid je naglasio da platforma predstavlja važan korak ka harmonizaciji i integraciji tržišta kapitala, a njeno stvaranje je predvodio program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom “Partneri za finansijsku stabilnost”, zajedno sa RCC-om.

“Integrisanje tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi je važno za kratkoročni i dugoročni ekonomski razvoj u regionu. Tržište kapitala obezbjeđuje ključni izvor finansiranja i kapitala za firme privatnog sektora, što omogućava otvaranje novih radnih mjesta i vodi ka održivom ekonomskom razvoju”, rekao je on.

Glavni izvršni direktor berze vrijednosnih papira iz Skoplja Ivan Steriev istakao je da će protokol intenzivirati protok kapitala u regionu sa ciljem privlačenja više investitora u region.

capital.ba

Check Also

Pržno dobilo novo šetalište

Pržno je dobilo novo šetalište, koje je sinoć svečano otvoreno u okviru manifestacije “Budvanske večeri”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.