Investicione banke smanjuju bilanse za još bilion dolara

Dodajte komentar

Investicione banke će smanjiti svoje bilanse za dodatnih bilion dolara ili 7 posto na globalnom nivou u sljedeće dvije godine, prema izvještaju koji predviđa promjene tržišnog udjela u bankarskoj industriji.

Viši troškovi finansiranja i pojačani regulatorni pritisci da se osnaži kapital će natjerati banke i da za 15 posto, ili do 900 milijardi, smanje imovinu opterećenu rizikom, predviđa se u zajedničkom izvještaju koji su objavili Morgan Stanley i konsultantska tvrtka Oliver Wyman, prenosi Financial Times.

Uz to, očekuje se da će banke srezati troškove za dodatnih 10 do 12 milijardi dolara smanjivanjem plata, otpuštanjem radnika i manjim ulaganjima u područja koja se više ne smatraju ključnim.

“Došlo je vrijeme odluke za investicione banke”, rekao je  Huw van Steenis, analitičar u Morgan Stanleyu. “Tržište podcjenjuje nivo do koje će banke racionalizirati svoje portfelje.”

Reagirajući na regulatorne pritiske i dužničku krizu eurozone, mnoge su banke u proteklih šest mjeseci snažno rezale troškove, otpuštajući radnike i rješavale se imovine, zatvarale ili prodavale čitave odjele.

Ted Moynihan, partner u Oliver Wyman, je rekao da će kroz ove promjene oko 15 posto globalnog tržišta izmijeniti vlasnike u bliskoj budućnosti.

“To je poput igre. Kompanije će morati odlučiti koje poslove moraju drastično srezati, a u kojima imaju prednost i mogu u njih ulagati kako bi osvojili dio tržišta”, rekao je.

Ti će rezovi pomoći bankama da se vrate na prinose na kapital od 12 do 13 posto u sljedeće dvije godine, s prosječno 8 posto u prošloj godini, rekao je van Steenis. Ta se tvrdnja temelji na pretpostavci da su prihodi pod teretom krize dosegli najniži nivo i da bi se godišnje mogli povećavati za 5 do 10 posto.

Ali ova je prognoza u suprotnosti s očekivanjima drugih analitičara i bankara. “Bankarski sektor ove i sljedeće godine neće doseći prinose kapitala veće od 11 ili 12 posto”, rekao je izvršni direktor jedne velike evropske banke.

JP Morganov Cazenove je nedavno prognozirao da bi zbog nižih prihoda, strože regulative i tvrdoglavo visokih troškova zaposlenih prinos na kapital do 2013. mogao pasti na 6,8 posto.             bankar.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *