Dionice banaka najveće dobitnice na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim tržištima u utorak su porasle cijene dionica, a ponajviše banaka i to zbog najavljenog daljeg monetarnog popuštanja u SAD-u te izvještaja da Royal Bank of Scotland (RBS) pregovara o prodaji udjela investitorima iz Abu Dhabija.

Indeks Londonske berze FTSE porastao je jutros 0,34 posto na 5.922 bodova, frankfurtski DAX 0,71 posto na 7.129 bodova, a pariški CAC 0,34 posto na 3.513 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu podstaknule su jučerašnje izjave predsjednika Fed-a Bena Bernankea da bi ekonomija  trebala rasti brže kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost. To je oživjelo nadu ulagača u dalje popuštanje monetarne politike, što podsticajno utiče na tržišta kapitala.

U tim okolnostima dionice banaka bile su najveće dobitnice, predvođene Royal Bank of Scotlandom. Cijena njezine dionice ojačala je 5,4 posto, nakon izvještaja da pregovara o prodaji udjela u svom vlasništvu s državnim stabilizacijskim fondom iz Abu Dhabija.

Od ostalih banaka, dionica Lloyds Banking Group ojačala je 1,9 posto, Barclaysa 2,5 posto, Commerzbanka 1,5 posto, Deutsche Banka 1 posto, te BNP Paribasa i Credit Agricole za 1 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei porastao je danas 2,36 posto na 10.255 bodova.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *