Cijena zlata preko 2.000 USD za uncu

Cijena zlata bi već u 2012. mogla da premaši 2.000 dolara po finoj unci (31,1 gram), u slučaju da najveći svjetski potrošači, Indija i Kina, zadrže visoku tražnju. To je prognozirao generalni direktor trećeg po veličini svjetskog proizvođača zlata, kompanije “AngloGold Ašanti”, Mark Kutifani.

On je rekao da očekuje da će prosječna cijena zlata ove godine biti u rasponu od 1.700 do 1.800 dolara za uncu, prenio je Rojters.

Generalni direktor “AngloGold Ašantija” je takođe objelodanio da kompanija planira investicije od 800 miliona dolara u Australiji u naredne dvije do tri godine, koje će usmjeriti u istraživanje i razradu novih nalazišta plemenitog metala.

Kotacije zlata na zatvaranju berzi u ponedjeljak su porasle, kao reakcija na izjavu predsjednika američkih Federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankija o ekonomskoj situaciji u SAD, kao i na pad kursa dolara poslije negativne statistike o prodaji nekretnina.

Aprilski fjučers za zlato na njujorškoj berzi Komeks (Comex) u ponedjeljak je porastao za 1,4 odsto na 1.685,60 dolara za finu uncu.

Prema riječima Bernankija, stanje na tržištu rada ukazuje na postepeno poboljšanje, ali nema pune uvjerenosti u potpunu stabilizaciju.

Predsjednik američke centralne banke smatra da je potrebna opreznost u monetarnoj politici i spremnost na manje korekcije, iako tekući kurs regulatora doprinosi ubrzanju tempa rasta, posebno u industriji.

Indeks koji pokazuje dinamiku nerealizovane prodaje kuća na sekundarnom tržištu SAD u februaru je smanjen za 0,5 odsto u poređenju sa januarom na 96,5 poena, iako se očekivao rast od jedan odsto.

“Važno je da Bernanki nije ništa rekao o trećoj rundi količinskog labavljenja (QEIII), što znači da Fed ne namjerava da pokreće treću fazu tog programa, ali ga i ne isključuje kao instrument za podsticaj ekonomije”, rekao je ekonomista “Vels fargo sekjuritisa” u intervjuu agenciji MarketVoč.

capital.ba

Check Also

Mašinski podigao 10 miliona dolara iz Celsiusa prije njegovog gašenja?

Bivši izvršni direktor Celsiusa Aleks Mašinski navodno je podigao 10 miliona dolara s računa firme …

Leave a Reply

Your email address will not be published.