China Construction Bank: Dobit porasla 25% na 26,8 mlrd dolara

China Construction Bank (CCB) je objavila rast neto dobiti od 25 posto u prošloj godini, ali su upozorili da usporavanje globalne i domaće ekonomije donosi izazove.

Neto dobit banke za prošlu godinu iznosila je 169 milijardi renminbija (26,8 milijardi dolara) u poređenju sa 135 milijardi godinu dana ranije, javlja BBC, CCB je druga najveća svjetska banka po tržišnoj kapitalizaciji, a jedna od njenih dioničara je i Bank of America.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima kineske banke su zabrinute oko mogućeg porasta loših kredita.

“Komercijalne banke su suočene s različitim rizicima, uključujući i moguće prsnuće balona tržišta nekretnina, povećanog rizika povezanog s prekograničnim ulaganjima, te operativnim problemima nekih preduzeća”, piše u saopštenju CCB-a.

Analitičari se slažu da će uprkos CCB-ovoj dobiti, rast u 2012. vjerovatno usporiti, jer čitava kineska ekonomija usporava.

May Yan, direktorica Barclays Capitala je rekla: “Rast neto dobit CCB-a će ove godine vjerovatno biti malo iznad 10%, za razliku od 25% u 2011.”

Potražnja za stambenim kreditima će vjerovatno dodatno pasti, nakon što je vlada povisila troškove zaduživanja. Yen smatra da će CCB proći bolje od ostalih jer ima snažnu bazu depozita i konzervativnu politiku ulaganja.       bankar.hr

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *