Afrika, buduća svetska supersila

Dodajte komentar

Bogata sirovinama, sa mladim stanovništvom i sve brojnijom srednjom klasom, Afrika bi mogla da postane pokretač svetske ekonomije. Ekonomski rast podsaharske Afrike veći je od indijskog, a predviđa se da će za deset godina preteći i Brazil.

U skorijoj budućnosti glavni igrači u svetskoj ekonomiji mogle bi da postanu zemalje podsahrske Afrike, bogate sirovinama, sa mladim stanovništvom i sve većom srednjom klasom.

Profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu Boris Begović kaže da sa kapitalom u Afriku dolazi i ono što je osnovni pokretač, a to su nove tehnologije“Takav progres je doveo do značajnog skoka produktivnosti i do nekih vrlo zanimljivih rešenja. Na primer, u zemljama gde nema puno banaka, bankarstvo putem mobilnih telefona je omogućilo rast tržišnih transakcija”, navodi Begović.

Afričke zemlje se menjaju i sprovode reforme koje pogoduju ekonomskom rastu. Zato je, na primer, Nigeriji, uprkos talasu verskog nasilja i drugim faktorima nestabilnosti, kreditni rejting povišen. 

Ta najmnogoljudnija zemlja u Africi i veliki proizvođač nafte je u grupi od 11 zemalja za koje Goldman Saks tvrdi da imaju mogućnosti da postanu najveće ekonomije u 21. veku, pa je za takozvanih “Sledećih 11” osnovao poseban investicioni fond.

“Te zemlje će tokom sledeće decenije više doprineti rastu svetske ekonomije, nego Sjedinjene Američke Države”, tvrdi Ketrin Koh iz Goldman Saksa.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju i na rizike. Između ostalog, veliki deo afričkog izvoza ide u krizne evropske zemlje. Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma ističe da afričke ekonomije moraju postati raznovrsnije.

“Kada padnu cene sirovina i proizvoda u svetu, potrebno je da imamo druge ekonomske aktivnosti na koje možemo da se oslonimo. Osim toga, afričke zemlje bi morale više da trguju međusobno”, ocenjuje Zuma.

Postavlja se pitanje da li je afrički ekonomski rast održiv. Prema rečima profesora Begovića, to će umnogome zavisiti od razvoja situacije u afričkim zemljama, pre svega političke.

“Pitanje je da li će se uspostavljene demokratije u tim zemljama stabilizovati i naročito je važno u kojoj meri i kojim tempom će napredovati vladavina prava”, objašnjava Begović.

Afrika je još uvek najsiromašniji kontinent, trećina stanovnika živi ispod granice siromaštva, ali je puna energije da krene napred i to tražeći sopstvena rešenja. Zato Afrika, kažu, miriše na promenu.

B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *