Švajcarske banke progone prljavi novac

Dodajte komentar

Bogataši iz Srbije koji štede u švajcarskim bankama, a novac nisu stekli na legalan način ili su “zaboravili” da plate porez više ne mogu da spavaju mirno.

Naime, banke iz ove zemlje imaju šest mjeseci da se pripreme za politiku “čistog novca”, novu strategiju koja stupa na snagu do septembra. To znači da banke neće više moći samo da prihvataju neprovjerene uloge, ali i da će provjeravati stare “štediše”.

Za ovakvu, krajnje osjetljivu situaciju potrebno je odrediti mjere koje će banke morati da preduzmu, a jedan od prijedloga vlade je prekid poslovnog odnosa. Ukoliko klijent želi da svoj novac prenese na neko drugo mjesto, banka mora da bude sigurna da je taj kapital zaista izašao iz Švajcarske.

– To je teško sprovesti, ali ukoliko je vlada jedne tako ozbiljne zemlje donijela takvu odluku, sigurno će se i primjenjivati – kaže za “Novosti” Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – Još od Drugog svjetskog rata je Švajcarska bila “meka” za mnoge koje su na nelegalan način stekli novac. Ali, mnogo je još uvijek nerješenih pitanja, a glavno je: kako će bankar da procjeni da li je njegov klijent utajio porez. Takođe, mnogo novca ide preko ofšor kompanija, tako da je teško ući u trag prestupnicima. Ipak, sigurno da će postojati mehanizmi za otkrivanje i imena onih koji su zaobišli zakon.

Finansijski stručnjaci tvrde da su ulozi koji potiču od pranja novca ogromni, da je njihovo porijeklo teško utvrditi i da su oni često prebačeni preko ofšor kompanija. Bankari, s druge strane, vjeruju da država mora da odigra ozbiljniju ulogu u otkrivanju utaje poreza. Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *