Rusi nijesu stavili potpis,Dojče banka ubrzala proceduru naplate,Vlada sprema tužbe

Dodajte komentar

Ruski menadžment danas nije potpisao Ugovor o preuzimanju obaveza, čija bi direktna posljedica mogla biti aktiviranje garancije na kredit Dojče banke za koji je garantovala Država Crna Gora,saopšteno je iz ministarstva finansija.

„Zbog nepotpisivanja Ugovora do važećeg roka, Dojče banka je danas zvanično pokrenula proceduru ubrzane naplate kredita. Ukoliko KAP odmah ne izmiri obaveze prema njima, Dojče banka će, tokom naredne sedmice, obavijestiti Vladu da se garancija aktivira, nakon čega ćemo imati rok od tri dana da izmirimo ovu obavezu.S obzirom da je ovakav stav ruskog menadžmenta usmjeren direktno protiv interesa akcionara i Države, Vlada Crne Gore će, kako je i ranije najavljeno, nadležnim organima predati krivične prijave protiv lica koja su dovela do ovakve situacije“,saopšteno je iz ministarstva.

Oni kažu da je predsjednik borda direktora KAP-a Aleksej Kuznjecov, u svojim medijskim nastupima, iznosio netačne tvrdnje vezane za rokove, model i proceduru usaglašavanja Ugovora.

„Naime, model Ugovora usaglašen je i proslijeđen KAP-u prije skoro dva mjeseca (30. januara 2012. godine) i umjesto da u roku bude potpisan, gospodin Kuznjecov je plasirao netačne informacije o postojanju novog modela, koji nije usklađen ni sa međunarodnom praksom, ni sa važećim zakonskim propisima. Pri tome su, takođe, neistinite izjave da usaglašeni Ugovor stavlja KAP u gori položaj“,saopšteno je iz ministarstva.

Takođe su,kažu netačne tvrdnje gospodina Kuznjecova da nije bio potreban KAP-ov potpis za efektivnost Ugovora, na šta su ga upozoravali i predstavnici Dojče banke. Neistinita je bila i njegova tvrdnja da je dogovor moguć do kraja današnjeg radnog dana (ovaj rok je važio jutros do 10 časova).

„Na ovaj način, gospodin Kuznjecov je svjesno i namjerno radio na štetu interesa svih akcionara KAP-a i Države Crne Gore“,zaključeno je iz ministarstva.

izvor: bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *