Komisija za HoV traži smjenu svih direktora fonda Moneta

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti ukinula je privremenu suspenziju dozvole za rad društvu za upravljanje fondom Moneta jer je DZU djelimično postupio po rješenju KHOV-a od sredine decembra.

Komisija je, međutim, oduzela saglasnost na Odluku o imenovanju izvršnog direktora DZU Gregora Koprive i naložila društvu da razriješi članove odbora direktora Bojanu Vinkovič i Marka Koniča.

KHOV je naložio fondu Moneta da razriješi članove nadzornog odbora Ljubicu Knežević Cvelbar, Roka Habinca i Jureta Bizjaka. Navedene osobe biće u obavezi da obavljaju svoje funkcije do izbora novih članova odbora direktora, odnosno članova nadzornog odbora.

Komisija za hartije od vrijednosti sredinom decembra donijela je rješenje da Moneta otkloni nezakonitosti i nepravilnosti i raskine dioničarski sporazum u vezi s preuzimanjem slovenačke kompanije Plama Pur.

Nakon toga, zbog nepoštovanja rješenja KHOV je privremeno oduzeo licencu za rad, ali se DZU u međuvremenu obratio Upravnom sudu od kojeg traži poništenje rješenja KHOV-a.

Na osnovu posredne kontrole, uvidom u dostavljenu dokumentaciju, KHOV je sada utvrdio da je raskinut sporni dioničarski sporazum, raskinut Ugovor o otvaranju računa za prenos obveznica, ali nakon okončanja postupka preuzimanja emitenta Plama Pur, čime nije postupljeno po rješenju Komisije.

“Na osnovu dostavljene dokumentacije i navedenog, Komisija je utvrdila da je društvo, iako je prethodno dioničarskim sporazumom definisano da je ono jedna od četiri potpisnice i da garantuje za treća lica, otklonilo nepravilnosti na način što je nakon okončanja postupka preuzimanja emitenta Plama Pur ono jednini kupac akcija Plama Pur. Ovim je Društvo djelimično postupilo po nalozima Komisije”, navodi se, između ostalog, u rješenju KHOV-a.

izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *