Fed je najprofitabilnija banka na svijetu

Dodajte komentar

Američka centralna banka Fed prošlu je godinu završila sa 77,4 milijardi dolara dobiti, što je manje nego u 2010. kada je banka na čijem je čelu Ben Bernanke poslovala s dobiti od 81,7 milijardi dolara.

Do pada dobiti došlo je zato što je Fed, punim i rijetko korištenim imenom Federal Reserve, neke obveznice, vrijednosne papire poduprte hipotekama ili dužničke zapise koje je počeo “vrijedno skupljati” još 2008. godine, kada je finansijska kriza bila na vrhuncu, prodao ili su oni dospijeli, piše CNNMoney.

Fedov primarni cilj prilikom kupovanja tih vrijednosnih papira nije bila zarada, već snižavanje kamatnih stopa i odmrzavanje tržišta kredita koje je zbog krize gotovo presušilo.

No, Fed je u 2011. ipak ostvario veću neto dobit od pet najvećih američkih banaka – JPMorgan Chasea, Bank of Americe, Citigroupa, Wells Farga i Goldman Sachsa – zajedno, što je bilo dovoljno da CNNMoney utvrdi “zovite ga najprofitabilnijom bankom na svijetu”.

Osim toga, Fedova prošlogodišnja dobit je više nego dvostruko veća od one koju je ostvario Apple, inače najvrjednija svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Fed dobit ne zadržava za sebe već ju, nakon što iz nje namiri vlastite potrebe, odnosno plati račune i zaposlene, predaje američkom ministarstvu finansija, koje bi od prošlogodišnje dobiti trebalo dobiti čak 75,4 milijarde dolara.

izvor: buisiness.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *