Njemačka berza tuži Evropsku komisiju

Dodajte komentar

Njemačka berza (Deutsche Boerse) tužiće Evropsku komisiju sudu u Luksemburgu kako bi pobila njenu prošlomjesečnu odluku da blokira spajanje njemačke s njujorškom berzom, što bi bilo najveće spajanje burzi u istoriji, javlja Financial Times.

Najava je stigla nakon sedmica teških optužbi zbog odluke Komisije o sprečavanju spajanja zbog anti-trustovskih odredbi.

Šef Njemačke berze Reto Francioni odluku je nazvao „crnim danom za Evropu“. Odluka o tužbi je neuobičajena jer Njujorška berza u njoj ne učestvuje, ostavljajući Njemačku berzu da se sama bori s Komisijom. 

Tržišna vrijednost kompanija čije su dionice izlistane na Njemačkoj i Njujorškoj berzi iznosi nevjerovatnih 15 biliona dolara. Bruxellesu stvaranje velikog tržišta dionica nije problem. ‘Ako bismo dopustili spajanje, to bi rezultiralo gotovo monopolom jer dvije firme kontrolišu više od 90% tržišta finansijskih derivata evropskog porijekla’, rekao je prošlog mjeseca pri donošenju odluke Joaquin Almunia, evropski povjerenik za konkurentnost.

Odluka Bruxellesa posljedica je promjena kroz koje su berze prošle proteklih godina. Prihodi od trgovine finansijskim derivatima premašili su one od tradicionalne trgovine dionicama i obveznicama. Zato su i Njemačka i Njujorška berza odbile prodati odjele koji se bave trgovinom finansijskih derivata.  izvor: banka.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *