Italijanski guverner traži promjenu politike vodećih banaka

Dodajte komentar

Dvije najveće italijanske banke, Intesa Sanpaolo i UniCredit, moraju izmijeniti svoju upravljačku strukturu i ogranke kako bi postale profitabilne, kazao je Ignazio Visco, guverner centralne italijanske banke (BOI) u jednom nedjeljnom intervjuu.

“One nisu jako profitabilne… Moraju izmijeniti svoju upravljačku strukturu i ogranke. Previše su ulagale u ogranke”, izjavio je Visco u razgovoru za španski dnevnik El Pais.

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska banka u segmentu poslovanja s građanima, objavila je u petak da je u četvrtom tromjesečju poslovala s gubitkom od 10,1 milijardu eura nakon otpisa goodwilla.

UniCredit, najveća italijanska banka po imovini, objavit će rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje 27. marta. U trećem tromjesečju zabilježila je gubitak od 10,6 milijardi eura zbog niza jednokratnih otpisa.

Guverner italijanske središnje banke zatražio je takođe jedinstvenu regulaciju banaka u eurozoni, u sklopu nastojanja da se produbi integracija Evropske unije.

“Ja sam za ujednačene institucije. Mislim da nam u bankovnom sektoru treba jedinstvena regulacija”, kazao je Visco. izvor: banka.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *