Apple dijeli dividendu

Dodajte komentar

Akcionari Epla konačno su saznali na šta će kompanija potrošiti bar deo od 100 milijardi dolara, koje je uštedela. Oni će, naime, konačno dobiti dividende.

Na kraju decembra, Epl je u banci imao 97,6 milijardi dolara, odnosno 37,9 milijardi dolara više nego u istom razdoblju lane.

Novi izvršni direktor Tim Kuk kaže da je “to stvarno mnogo novca, čak više nego što nam je potrebno da bi održavali kompaniju”.

Epl je saopštio da će od 1. jula početi da isplaćuje 2,65 dolara po akciji, čime će godišnja vrednost dividende biti 1,8 odsto trenutne vrednosti akcije. Majkrosoft isplaćuje dividendu od 2,5 odsto vrednosti akcije, a Hjulit Pakard dva odsto.

Program otkupa akcija za koji je predviđeno 10 milijardi dolara počeće 30. septembra i trajaće tri godine. To znači da će ukupno biti uloženo 45 milijardi dolara, što je gotovo polovna celokupnog keša koga poseduje kompanija.

Epl je godinama odbijao pozive akcionara da deli zaradu, ali je uprava posle smrti direktora Stiva Džobs naznačila da razmatra uvođenje dividendi. Ta kompanija je korisitila zarađeni novac za poslovanje i investiranje u dugoročne ugovore sa snabdevačvima ključnih komponenti.

Isplata dividendi koštaće Epl oko 10 milijardi dolara godišnje, što je manje od priliva koji kompanija ima, ali će zato njena zarada biti manja. U prošloj fiskalnoj godini, koja je završila 30. septembra, Epl je zaradio 31 milijardu dolara.

S druge strane, očekivanje da će Epl uvesti dividende, uticalo je na aktivnosti investitora na berzi, usled čega je vrednost kompanije premašila 500 miljardi dolara, što je malo kojoj pošlo za rukom, pri čemu se nijedna nije duže vremena zadržala iznad tog nivoa.

Deonica Epla dostigla je vrednost od čak 600 dolara zahvaljujući novom iPadu, a Morgan Stenli, investiciona banka, smatra kako bi Epl do kraja 2013. godine mogao da podigne cenu akcije na neverovatnih 1.000 dolara. Tržišna vrednost Epla procenjuje se na 546 milijardi dolara.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *