Švedska prva država bez gotovine?

Dodajte komentar

Švedska, kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu. Sada je na putu da postane prva država svijeta, koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Trenutno je Švedska u prednosti pred drugim tehnološki razvijenim zemljama u trci ko će prvi moći bez novca jer tek 3 odsto novčanih transakcija obavlja s papirnatim novčanicama ili kovanicama. Radi poređenja cijela evrozona još 9 odsto transakcija obavlja čvrstim novcem, a SAD 7 odsto.

U Švedskoj je danas npr nemoguće platiti javni prevoz novcem jer su u upotrebi ili pripejd kartice ili SMS poruke, a postoje čak i gradovi u kojima bankarske poslovnice više uopšte ne posluju s papirnim novcem.

Zanimljivo je i da su neke crkve već prešle na digitalno poslovanje te donacije primaju preko elektronskih kartica koje izdaju banke.

Jedan od pobornika ukidanja novca je i nekadašnji član Abbe Bjorn Ulvaeus, koji se za zabranu štampanja novčanica založio nakon što mu je sin opljačkan treći put.

Manje novca znači i manje oružanih pljački. Švedska statistika je neumoljiva. Sa 110 pljački banaka u 2008. godini u roku od samo tri godine broj pljački je pao na samo 16 u 2011. godini. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga. Zato je i Mario Monti u Italiji zakonom zabranio gotovinske transakcije čija vrijednost premašuje 1.000 evra.

Ipak, preduslov prelaska na isključivo digitalni novac je stvaranje mogućnosti da se nešto plaća anonimno jer je neprihvatljivo da iza svake transakcije pojedinca ostaje jasan elektronski trag. Takođe, mnogima je neprihvatljivo da izdavaoci kartica, a to su uglavnom banke, od svake pojedinačne transakcije ostvaruju neku proviziju.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *