EPS ostvario profit od 26,8 milijardi dinara

Dodajte komentar

Elektroprivreda Srbije ostvarila je u 2011. godini profit od 26,8 milijardi dinara, izjavio je danas generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Marković je, na konferenciji za novinare, rekao da će taj novac biti potrošen za investicije koje u ovoj godini treba da iznose 350 miliona evra, dok će u remontne aktivnosti biti uloženo 180 miliona evra.

On je naveo da je porasla vrijednost EPS-a na 12 milijardi evra u odnosu na 2007. godinu, kada je njena vrijedost procijenjena na sedam do osam milijardi evra i to zahvaljujući investicijama koje prosječno godišnje iznose između 400 do 500 miliona evra.

Marković je naglasio da je u prošloj godini ostvarena rekordna proizvodnja struje od oko 36 milijardi kilovat časova i uglja od 40,2 miliona tona, kao i da je ostvaren višak u izvozu struje od oko 245 gigavat-časova.

Marković je rekao da nema nagovještaja da će struja poskupjeti.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će zbog obaveza pridruživanja EU EPS prestati da bude vertikalno integrisana kompanija i da li se sprema za prodaju, generalni direktor EPS-a je naglasio da reorganizacija distributivnog sektora uopšte ne znači dezintegraciju EPS-a, istakavši da će sve reorganizacije i odvajanja snabdijevanja od distribucije isključivo biti rađene unutar sistema EPS-a i da je to potrebno zbog otvaranja tržišta električne energije.

On je najavio niz projekata u 2012. godini kao što su planovi za početak radova na ibarskim i moravskim hidroelektranama i saradnji sa strateškim partnerima “Seči energija” i RWE.

Takođe se u martu očekuju rezultati tendera za termoelektranu- toplanu Novi Sad, raspisivanje tendera za male hidroelektrane i za revitalizaciju hidroelektrane Zvornik, potpisivanje tri memoranduma sa španskim, američkim i kanadskim kompanijama za ulaganje u obnovljive izvore energije i u aprilu prijem više od 110 novih pripravnika u EPS.

Prvo novo veće energetsko postrojenje koje bi Srbija mogla da dobije trebalo bi da bude termoelektrana-toplana Novi Sad, koja treba da počne sa radom 2014. godine, rekao je Mraković i podsjetio da EPS dobio ponudu za taj projekat od rusko-slovačko-grčkog konzorcijuma i da je zadovoljan tehničkim dijelom ponude, ali ne i finansijskim o čemu tek slijede “mukotrpni” razgovori.

Marković je najavio da se u aprilu očekuje osnivanje zajedničke firme EPS-a i italijanskog “Edisona” za izgradnju termoelektrane Kolubara B, čiji završetak izgradnje je planiran za 2016. godinu, kao i početak realizacije kineskog aranžmana u Kostolcu za modernizaciju dva bloka i izgradnju sistema za odsumporavanje.

Od maja do septembra planirani su poslovi na izgradnji najvećeg ekološkog projekta -izgradnji sistema za odsumporavanja u Termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu, kao i finalizacija studije opravdanosti za TENT B3 i za površinski kop Radljevo sa kineskim konzorcijumom, najavio je Marković.

On je napomenuo da je već počela remontna sezona u EPS-u, koja će trajati do novembra, kako bi postrojenja bila spremna za sljedeću zimu, rekao je Marković i podsjetio da je EPS tokom ledenog talasa, osim problema izazvanih hladnoćom, imao manju prozvodnju struje iz hidroelektrana zbog objektivnih razloga izazvanih sušom i manjim dotocima vode koja je trajala od aprila do decembra 2011.

Marković je naveo i da je EPS u prošloj godini imao najveći stepen naplate računa za struju u posljednjih nekoliko godina, koji je iznosio 96,5 odsto.

EPS je imenovao novog direktora Centra za odnose s javnošću Milana Mirosavljevića, tehničkog eksperta i menadžera iz distributivnog sektora EPS-a, s obzirom da je procijenjeno da je EPS-u potreban stručnjak koji dobro poznaje elektroprivrednu, posebno distributivnu djelatnost, kao najvažnijom oblašću za saradnju sa potrošačima, dodao je Marković.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *