Amerikanci nude 2 eura godišnje po kvadratu za Kumbor

Dodajte komentar

Konzorcijum koji predvodi američki NCH fond nudi 90,5 miliona eura ulaganja u izgradnju turističkog kompleksa u Kumboru i da godišnje svaki kvadratni metar zemljišta plati 2 eura.

Državna naftna kompanija Azerbejdžana – SOCAR, za koju je tendersku dokumentaciju otkupio engleski Triangle, ponudila je 90 miliona za investicije i da po euro na godšnjem nivou plaća kvadrat bivše vojne imovine. To je minimalna cijena tražena tenderom.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su takvi glavni elementi ponuda, koje je juče otvorila Tenderska komisija.

Država na 90 godina izdaje ukupno 304.477 kvadratnih metara zemljišta na obali Bokokotorskog zaliva.

Iz Komisije nisu zvanično objavili ponuđene cifre za lokaciju sa kasarnom Orjenski bataljon, a “Vijestima” je saopšteno da prvo treba da ocijene da li kompanije ispunjavaju uslove tendera.

“Tenderska komsija za valorizaciju bivše vojne imovine u propisanom roku će utvrditi formalnu ispravnost ponuda i ocijeniti ih, nakon čega će utvrditi rang-listu i dostaviti izvještaj Savjetu za privatizaciju”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Projekti za Kumbor se moraju uklopiti sa planskom dokumentacijom, a predviđena je gradnja hotela, vila, marine…

Iza konzorcijuma NCH se najvjerovatnije krije albanski kapital, a iz komisije ne navode državu koja stoji iza prijavljenog fonda, bez obzira što je osnovan u Americi. Američki NCH posluje i u Albaniji, iz koje koordinira projekte za Crnu Goru. Bavi se, kako piše na sajtu, ulaganjem u privredna društva koja se kotiraju na berzi, nekretnine, poljporivredu i investicione fondove.

Od starta je poznato da se engleski Triangle pojavio za investitora iz Azerbejdžana, a ponudu je dostavila jedna od najvećih naftnih kompanija u svijetu. Njihova odluka da se prijave može se povezati sa posjetom lidera DPS-a Mila Đukanovića i šefa diplomatije Milana Roćena Azerbejdžanu u ime vladajućeg DPS-a, koji su razgovarali sa premijerom te zemlje Arturom Rasizadeom.

Tenderom od 14. septembra 2011. zahtijevano je da zainteresovani ponudi i varijabilni dio zakupnine kao procenat od ukupnog prihoda koji bi ostvarivao. Mora dokazati i da u svakoj od prethodne tri godine ima promet veći od 50 miliona eura i vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 300 miliona, kao i da pokaže pozitivno poslovanje za tri od pet posljednjih godina.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *