Protest u fabrici vode “Rada”

Dodajte komentar

Radnici fabrike mineralne vode „Bjelasica Rada” i juče su protestovali, nezadovoljni ignorisanjem njihovog zahtjeva da se riješi njihov status i status preduzeća.

– Obraćali smo se premijeru Igoru Lukšiću, ministru poljoprivrede Tarzanu Miloševiću, stečajnom upravniku Ognjenu Jovoviću, direktoru Goranu Čabarkapi, Eurofondu i Bojši Šotri, gradonačelniku Bijelog Polja Aleksandru Žuriću i vlasniku Veselinu Baroviću.

– Želimo da spriječimo zatvaranje jedine fabrike mineralne vode u Crnoj Gori, za šta se, usled bahatog i neodgovornog odnosa većinskog vlasnika Eurofonda i menadžmenta fabrike, polako stiču uslovi. Ne možemo da zatvaramo oči pred problemima koji su za radnike od životnog značaja – kaže Stanka Nišavić, predsjednica sindikalne organizacije.

Ona dodaje da se „Rada” prije nekoliko godina oslobodila tehnološkog viška, kad je 70 radnika otišlo uz adekvatnu nadoknadu.

–Rekli su nam da se kroz oslobađanje od viška radnika stiču uslovi za bolji rad. To ne samo da se nije desilo, već se stanje pogoršalo. Tražimo isplatu duga za plate za ovu godinu i doprinosa za četiri godine – rekla je Nišavićeva i dodala da je proizvodnja stala početkom godine.

Istakla je da je njihova voda minimalno zastupljena na domaćem tržištu, i to zbog odluke većinskog vlasnika, te da treba sve učiniti da se proizvodnja nastavi i da se obezbijedi adekvatno učešće na tržištu.

– „Rada” je u programiranom stečaju i svakim danom se povećavaju gubici, tako da je pitanje kad će biti uveden klasični stečaj i kada će 67 radnika završiti na ulici – rekla je Nišavićeva. Ona je naglasila da ne traže da im zarade budu veće, već da budu redovne.

–Zato pod hitno tražimo sastanak sa Barovićem da bismo saznali kakve su mu namjere kada je u pitanju „Rada” – rekla je Nišavićeva.

Ona je dodala da je vicepremijera Vujicu Lazovića i ministra rada Suada Numanovića na sastanku u Beranama obavijestila o stanju u fabrici i tražila pomoć.

– Numanović je obećao da će nastojati da se što prije okonča stečaj i da se nađe rješenje za naše probleme – rekla je Nišavićeva, uz napomenu da su radnici zaprijetili i radikalnijim mjerama.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *