Neki kažu da je Wall Street pred novim slomom, i za to imaju 10 razloga

Dodajte komentar

Wall Street nije ništa naučio i opet će doživjeti veliki potop, smatra komentator MarketWatcha Paul B. Farrell.

U svom vrlo kritički intoniranom tekstu Farrell učesnike na Wall Streetu naziva opsesivnim, “navučenim”, slijepim i zavisnim o kockanju. “Ponašanje na Wall Streetu je tačno onakvo kakvo se viđa kod zavisnika, zarobljeni u poricanju, rizikuju uništenje porodice, prijatelja, zdravlja, karijere, pa čak i Amerike prije nego što se zaustave”, piše komentator.

Evo 10 Farellovih razloga zbog kojih se Wall Streetu piše crna sudbina, opisanih kroz karakteristike koje imaju – zavisnici:

Amnezija
Zbog amnezije Wall Street je gluv i ne čuje. Banke nemaju sjećanja na ekstremne krize, niti na to što se može dogoditi kada se dozvole veliki rizici van zaštitnih mehanizama koji su potrebni ekonomijama. Nakon potopa u 2008. godini, memorija Wall Streeta se – izbrisala.

Preveliki optimizam
Wall Street živi u svijetu mašte, ignoriše znakove upozorenja, “gura” velike IPO-e i riskantne hartije od vrijednosti. Zaštitite se, poručuje Farell.

Nezrelost
Komentator MarketWatcha naziva Wall Street nezrelim djetetom, koje nikako da odraste te želi sve i želi sada, bez kompromisa.

Pohlepa
Wall Street je bezdušna, nemoralna kultura koja uopšte ne brine o ostatku Amerike. Wall Streetu je potonuo duboko u svoju kulturu pohlepe, slijep na javne posljedice svog ponašanja, navodi se u komentaru. Pritom, ulagači dolaze na drugo mjesto, dok su uvijek najvažniji – insajderi. Farell navodi kako se ništa po tom pitanju neće promijeniti dok Wall Street ne pogodi dno.

Kompulzivna lažljivost
Ne možete vjerovati ničemu što se priča na Wall Streetu. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan: zbog stvaranja iluzija, poput “ulagači su na prvom mjestu”, “možete nam vjerovati”, “radimo u najboljem interesu Amerike”. Farrell piše kako je sve to laž i da na Wall Streetu postoji lojalnost jedino prema insajderima.

Nezasitnost
“Više nije nikad dovoljno”, tako se može opisati raspoloženje na Wall Streetu. Bilioni dolara novih dugova, veliki bonusi, spašavanje banaka, Fedov jeftin novac… Zaboravite reforme. Promjena neće biti dok banke ne pogode dno, stoji u komentaru.

Macho sindrom
Zavisnici ne vide svoje slabosti, tako je i na Wall Streetu. Insajderi jednostavno ne priznaju svoje greške, moralne propuste i katastrofalne promašaje u prosuđivanju koji je podstakao pad 2008. godine. Jednostavno, slijepi su na svoje greške.

Nepredvidljivost
Jednostavno, ‘kockari’ na Wall Stretu nemaju pojma o tome što donosi budućnost, odnosno tržište se kreće nasumično. Wall Street ne može predvidjeti padove. Ali ih može stvoriti…

Iracionalnost
Ulagači su iracionalni, pokazuju bihevioralna istraživanja. Međutim, oni misle da donose racionalne odluke.

Kratkovidnost
Farrell navodi kako sklonost Wall Streeta kratkoročnom razmišljanju garantuje novi slom. Međutim, stvar je još gora, jer kratkovidnost Wall Streeta može rezultirati neizbježnim globalnim posljedicama.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *