MIG Fond se transformisao u AD, za njim kreću i ostali fondovi

Dodajte komentar

Projekat Vlade da donošenjem novog Zakona o investicionim fondovima doprinese daljem razvoju tržišta kapitala i poboljšanju pozicije manjinskih akcionara nalazi se pred potpunim kolapsom jer je jedan od šest fondova zajedničkog ulaganja – MIG, nastao tokom vaučerske privatizacije prije 11 godina, u međuvremenu, već uspio da se transformiše i registruje u akcionarsko društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, saznaju “Vijesti”.

Cilj transformacije fonda bila je racionalizacija troškova i oslobađanje ove kompanije od daljeg nadzora Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) kojoj su za tu kontrolu morali plaćati godišnju nadoknadu.

Do transformacije ovog fonda, koju je Komisija nekoliko puta pokušala da zaustavi, tokom protekle 2-3 godine, došlo je nakon više odluka Upravnog suda koji je, maltene, konstantno poništavao rješenja KHOV-a o zabrani transformacije. Gazde MIG-a u svoju korist imaju i jednu presudu Vrhovnog suda, ali i jednu protiv.

Posljednji put, u prvoj polovini prošle godine, kada je na skupštini akcionara donijeta takva odluka, KHOV je tražio od Centralnog registra Privrednog suda da ne registruje novo društvo. Ova sudska instanca uvažila je zahtjev KHOV-a, ali su se gazde MIG-a žalile Upravnom sudu na ovo rješenje i on je o tome u njihovu korist presudio 16. februara ove godine.

Registracija novog akcionarskog društva obavljena je, prema informacijama “Vijesti”, još krajem prošle sedmice u Centralnom registru preduzeća. Centralni registar od 15. februara ove godine, inače, više nije sastavni dio Privrednog suda, već je formalno preseljen u Poresku upravu (PU), što, maltene, znači da je i institucija izvršne vlasti na neki način već dala legitimitet ovoj transformaciji.

Kako “Vijesti” saznaju, nakon transformacije fonda MIG, vrlo brzo uslijediće inicijative i ostalih bivših vaučerskih fondova pred Ustavnim sudom koji će pokušati da ospore ustavnost i zakonitost odredbi novog Zakona o investicionim fondovima i krenuti putem MIG-a.

Najinteresantnije u čitavoj priči je što fond Trend, po istom osnovu, nije uspio pred Upravnim sudom da poništi rješenja KHOV-a o zabrani transformacije u AD, već je morao nastaviti poslovanje po novom zakonu.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *