Bundesbank: Dobit smanjena gotovo četiri puta

Dodajte komentar

Njemačka centralna banka Bundesbank saopštila je da je njen neto profit za 2011. godinu pao na 600 miliona eura, sa 2,2 milijarde eura iz 2010. godine, zbog povećanih izdvajanja za buduće rizične zajmove. Cjelogodošnji profit bit će prebačen saveznoj vladi, navodi se u saopštenju centralne banke, prenosi AFP.

“Glavni razlog za pad profita su izdvajanja za buduće rizične zajmove”, koja su povećana na 7,7 milijardi eura, sa 3,6 milijardi eura, rekao je guverner Bundesbanke Jens Weidmann.

“Došlo je do povećane opasnosti zbog suverene dužničke krize,” objasnio je on.

Takođe je postojala opasnost po njemačku ekonomiju, ali su se izgledi za Njemačku, najveću evropsku ekonomiju, nedavno u velikoj mjeri poboljšali, kazao je guverner i dodao da je “njemačka ekonomija u nevjerovatno dobroj formi”.

“Tržište rada je ostalo ekspanzivno i jednom, kada se cijene nafte stabilizuju, inflacija bi trebala usporiti, što bi bilo korisno po ekonomiju u cjelini,” rekao je on.

Evropska centralna banka (ECB) je prošle sedmice saopštila da je njen neto profit za 2011. godinu porastao na 728 miliona eura, sa 171 milion eura iz 2010. godine, kao i da će biti raspoređen nacionalnim centralnim bankama iz zone eura.

izvor: seebiz.eu
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *