Banke u Srbiji u strahu od potresa

Dodajte komentar

Devizno tržište u Srbiji je i dalje nestabilno. Dinar je oslabio i srednji kurs evra kod NBS iznosi 111,02.

Narodna banka Srbije u utorak je simbolično intervenisala na deviznom tržištu iznosom od 10 miliona evra. Inače, od sredine 2008. godine, do danas devizni kurs je oslabio za 35 dinara, a za toliko je uvećan svaki evro u rati dužnika. U blagoj panici su i banke, kojima više i nije stalo do dobre zarade na kursnim razlikama, već im je sada veća briga kako da naplate date kredite.

Građani su u svakoj opciji koja im se nudi na gubitku. Oni sa kratkoročnim obavezama imaju šansu da svoje kredite u evrima pretvore u dinarske, i tada nemaju valutni rizik, odnosno svakog mjeseca otplaćuju isti iznos rate.

Ali takav zajam ima veću kamatu, pa samim tim i ratu, kao i neizvjesnost da će ostati na tom nivou, jer NBS svoju referentnu kamatu može da poveća u slučaju da bude primorana da brani zacrtani nivo inflacije. To za sobom povlači i veće kamate na zajmove u domaćoj valuti.

Građani sa stambenim kreditima nemaju nikakav izbor, osim da svakog mjeseca sve više izdvajaju za rate. Tako, neko ko je u ljeto 2008. godine uzeo stambeni kredit sa ratom od 300 evra po kursu od 76 dinara, plaćao je ratu od 22.800 dinara, a danas 33.300 dinara, ili za 9.500 dinara više.

S druge strane, građanin koji ima gotovinski kredit u evrima, ukoliko ga refinansira u dinarima, moraće da plati kamatu koja je gotovo duplo veća od stare, odnosno oko 24 odsto godišnje.

Jedina prednost je da ostatak duga može da vraća na duži rok, a to znači da će banci vraćati mnogo više kamate. Tako, na primjer, neko ko još duguje 2.000 evra, ako se odluči za refinansiranje u dinarima, na pet godina, banci će vratiti na kraju otplate 300.000 dinara.

Još skuplje
U bankama evro vrijedi od 113,60 do 113,90 dinara. Građani koji otplaćuju kredite po prodajnom kursu banke, moraju da izdvoje znatno više dinara, odnosno i do tri dinara više, nego oni kojima banke zaračunavaju srednji kurs NBS od 111 dinara.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *