Švajcarska: Bankari opet “muljaju”

Dodajte komentar

Centralna banka Švajcarske (SNB) se, drugi put u poslednja tri meseca, našla u centru pažnje zbog navodnog učešća njenih čelnika u oportunoj trgovini devizama.

Revizija je pokazala da je član izvršnog odbora te banke, Žan-Pjer Dantin, prodao 126.000 evra za švajcarske franke u maju 2010, pre nego što je SNB ukinula meru koju je uvela da bi ograničila jačanje franka.

Revizija, koju je sprovela računovostvena firma KPMG, pokazala je da je Dantin obavio dve devizne transakcije koje treba pobliže ispitati, ali da on ipak nije iskoristio poverljive informacije u svrhu ličnog profita.

Guverner SNB-a, Filip Hildebrand, podneo je ostavku u januaru zbog skandala u vezi sa kupoprodajom dolara koju je obavila njegova supruga.

U decembru je izašlo na videlo da je supruga guvernera, Kašja Hilderbrand, profitirala time što je kupila 504.000 dolara u avgustu, samo par nedelja pre nego što je centralna banka intervenisala da zaustavi rast franka, što je dovelo do značajnog rasta dolara u odnosu na švajcarsku valutu.

Švajcarska nije članica Evropske unije, pa tako ni evrozone, ali njena centralna banka pokušava da vodi monetarnu politiku tako da ona bude usklađena sa politikom evrozone, s obzirom na visoku izloženost švajcarske privrede trgovini sa EU.

izvor: b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *