Srbija: Registar svih dužnika na istom mjestu

Dodajte komentar

Svi mjenični dužnici su, konačno, na jednom mjestu – u Registru mjenica i ovlašćenja, koji vodi Narodna banka Srbije. U ovu javnu elektronsku knjigu trenutno je upisano tačno 116.765 mjenica za 21.214 dužnika.

– Podaci o povjeriocima ne dostavljaju se u registar, tako da nemamo podataka o broju povjerilaca po registrovanim mjenicama. A evidentirane obaveze dužnika po mjenicama u registru nismo u ovom momentu u mogućnosti da damo – rečeno je za “Novosti” u NBS.

Međutim, iako nije poznat zbirni podatak po svim izdatim mjenicama, uvidom u registar tačno se vidi koliko duguje konkretna firma po ovom osnovu, tako da od 1. februara, otkako je ustanovljen ovaj registar, svako može u bilo kom trenutku da provjeri koliko je određena firma zadužena po osnovu izdatih mjenica. Ovaj podatak i te kako je važan za povjerioce, koji sada mogu da vide da li je dužnik prezadužen, a na osnovu podataka o tome da li je i koliko dugo u blokadi moći će i da procjene rizik poslovanja sa njim.

Takođe, korišćenje mjenica za prinudnu naplatu sada je moguće samo ukoliko su one registrovane na ovom mjestu. Registar obuhvata samo mjenice i ovlašćenja po kojima su dužnici, jemci ili avaliste preduzeća i preduzetnici.

Pretraga
Pretraga mjeničnih dužnika u registru na sajtu NBS je jednostavna, a za svakog izdavaoca mjenice naveden je osnov izdavanja i iznos konkretnog potraživanja, kao i rok dospijeća mjenice.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *