Eurokriza pomogla Americi

Dodajte komentar

Američka ekonomija i finansijsko tržište zasad ne osjećaju dublje posljedice dužničke krize u eurozoni, a dnevnik Wall Street Journal piše da najveće američke korporacije u ovom trenutku nemaju veće gubitke zbog evropske finansijsko-dužničke krize.

Iako je njihovo poslovanje u Evropi nešto sporije u odnosu na prethodne dvije godine, prema njujorškom listu 39 najvećih firmi s indeksa Standard & Poor’s 500 u posljednjem poslovnom kvartalu prošle godine zabilježilo je u Evropi rast prihoda od 11,4 posto.

Zarada korporacije Caterpillar Inc., proizvođača strojeva i industrijske opreme, na evropskom je tržištu veća za 31 posto. Izvrsne rezultate krajem prošle godine objavila je i evropska podružnica Harley-Davidsona.

Zarada McDonalds’a u Evropi je na kraju prošle godine bila veća za 9 posto, što je tek za 1 posto niže od McDonald’sovog globalnog rasta. McDonald’s javlja o posebno visokim profitima u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Rusiji te najavljuje otvaranje nekih 150 McCafea na kontinentu.

Ipak, neke kompanije, naročito iz automobilske i hemijske industrije, počele su bilježiti gubitke ili smanjenje profita.

Fred Bergsten, smatra da je evropska kriza “zaštitila Ameriku od njenih vlastitih slabosti“.

Investitori su napustili evropske hartije od vrijednosti i okrenuli se američkim državnim obveznicama, što je dovelo do dodatnog smanjenja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i lakšeg zaduživanja kako bi se podmirio godišnji budžetski manjak od bilion dolara.

Međutim, kaže Bergsten, “niko tačno ne zna što nas očekuje u skoroj budućnosti“.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *