Tražiće se i zlato kod Mojkovca

Dodajte komentar

Australijska rudarska kompanija Sultan Corporation Limited, koja je 5. januara promijenila naziv u Balamara Resources Limited (BRL), poslala je, 1. marta prve uzorke rude sa mojkovačkog dijela Bjelasice, na analizu, u poljsku laboratoriju AcmeLabs, iz Krakova, kazala je za Pobjedu predstavnica kompanije Milijanka Maraš.

Prema njenim riječima analiza će trajati otprilike mjesec-dva. “Pored olova, cinka i bakra, ispitivače se i prisustvo zlata, srebra i još tridesetak elemenata“, naglasila je Maraš.

Ona je dodala da će nastavak istražnih radova, odnosno uzimanje novih izoraka rude specijalnim bušilicama, biti nastavljeno čim to vremenske prilike dozvole, što sigurno neće biti prije kraja marta, jer se debljina snijega na lokacijama Žutaprla i Višnjica, gdje su planirani radovi, trenutno kreće od od jednog do 1,20 metara.

“Dobili smo dozvolu od Ministarstva ekonomije za nastavak istražnih radova u ovoj godini. Posao, međutim, ne možemo početi prije nego što snijegokopni na lokacijama na kojima ćemo raditi 15 bušotina, 11 na Višnjici i četiri na Žutim prlima, ukupne dužine 3.000 metara. Sa Žutim prlima i Višnjicom neće se završiti istraživanja, koja su prva terenska faza projekta otvaranja novog rudnika „Brskovo”. Za narednu godinu planirali smo barem još toliko radova, a rezultati analiza uzoraka rudnih ležišta sa te dvije lokacije odrediće nasatavak istraživanja“, rekla je Maraš.

Australijska kompanija dobila je koncesije na istraživanje i eksploataciju rudnih ležišta Bjelasice, s namjerom da ponovo otvori mojkovački rudnik olova i cinka „Brskovo”.

Mojkovčani se nadaju da će rudnik u njihovom kraju ponovo proraditi, naravno, uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

izvor: CdM.me / Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *