Sveti Stefan i ovog ljeta zatvoren

Dodajte komentar

Može li elitni hotel “Splendid” u Bečićima da “igra” dvojnika svojevremeno najpoznatijeg jadranskog letovališta?

Ovo pitanje, koje postavljaju i turistički poslenici i laici, aktuelno je otkako su gradu-hotelu Sveti Stefan pre pet godina zatvorili kapije. Učinili su to zakupci, singapurska kompanija “Aman rizorts” i njen partner, grčka “Restis grupa”, odnosno firma “Adrijatik propertis”, koja vodi poslove obnove ovog jedinstvenog letovališta.

Godinama na fasade poluostrva padaju samo obećanja o skorom završetku. Najnovije je usledilo u januaru i glasilo da će do kraja marta “Svetac” biti “useljiv”. S obzirom na to da se gotovo ništa ne radi, teško da će i ove sezone grad-hotel biti otvoren.

Nekako u vreme, po mnogima, sasvim pogrešne privatizacije poznatog poluostrva u Crnoj Gori, iz mora je “izronio” supermoderni hotel “Splendid”, raskošne unutrašnjosti. Od samog početka, među njegovim gostima su i oni najpoznatiji, bilo da dolaze iz sfere umetnosti, šou biznisa, politike…

Kratka istorija a puno zbivanja, kažu u ovom prestižnom objektu. U elitnim apartmanima “Splenida” boravili su muzički dinosaurusi “Rolingstonsi” prilikom svog spektakularnog gostovanja na plaži Jaz kod Budve. Posle njih, u ovom hotelu odmarala se svetska megazvezda Madona, takođe u vreme njenog gostovanja na Jazu, koje je predstavljalo prvorazredni muzički događaj za eks-ju prostore.

Na svom putu kroz zemlje bivše SFRJ u “Splendidu” se našao čuveni umetnički i bračni par Anđelina Džoli i Bred Pit. Lane je ovde, u vreme njegove rođendanske fešte u objektima “Porto Montenegro”, boravio i jedan od najbogatijih ljudi sveta, Netanel Rotšild.

U “Splendidu” je bio i Bil Klinton (ostao je upamćen po rečenici da se odlično oseća u Makedoniji), kao i drugi poznati ljudi.

– “Splendid” ne može da bude dvojnik “Sveca” – kategoričan je direktor i suvlasnik velelepnog objekta na bečićkoj plaži Žarko Radulović. – Istina, imamo penthause i sve druge objekte po svetskoj meri, ali “Splendid” je hotel, a “Svetac” grad-hotel. Sa istorijom, tradicijom, arhitekturom, tesnim ulicama i trgovima, prostranstvom koje ga okružuje sa svih strana. A ko je tek sve boravio na Svetom Stefanu! Knjiga je zaista podebela i satkana od najvažnijih imena druge polovine 20. veka.

Radulović ističe da je “Svetac” nebrigom i lošim vođenjem poslova obnove skinut sa svetske turističke mape. To je najveća nepravda koja je mogla biti napravljena čarobnom poluostrvu i Crnoj Gori. “Ubiti” najveće ime u turizmu ne samo Crne Gore zaista je neobjašnjiv postupak. Kada će i kako posao biti okončan, i kada će svetski džet-set opet na ostrvo, na ovo pitanje nemaju odgovor ni prvi čovek “Splendida” ni ostali.

ZABRANJENI GRAD

U VREME najveće slave i moći, kada su za jednim stolom sedeli Sofija Loren i Karlo Ponti, a malo podalje od njih Alberto Moravija, gosti koji su boravili duž obale mogli su za konzumacionu kartu da piju kafu u blizini slavnih. To je davalo poseban čar poluostrvu. Godinama već niko, pa ni novinari, nema pristup gradu, a tako će, kažu, biti i kada bude otvoren. To je “privatan posed” – objašnjavaju neobjašnjivo oni koji su zakupili “Sveca”.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *