Lovćen osiguranje i resorno ministarstvo 20. marta potpisuju ugovor za osiguranje poljoprivrede

Dodajte komentar

Crnogorski poljoprivrednici, čija su gazdinstva proteklih godina često bila oštećena u naletima poplava, olujnih vjetrova, grada…, imaće priliku da osiguraju svoje usjeve, stoku i objekte pod povoljnijim uslovima.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja subvencionisaće 50 odsto premije kod Lovćen osiguranja, a ugovor sa ovom osiguravajućom kućom trebalo bi da bude potpisan na Sajmu hrane u Budvi 20. marta.

Lovćen osiguranje, kako je Pobjedi, saopšteno iz te kompanije, ponudiće tri vrste osiguranja – usjeva i plodova, zatim životinja, ali i poljoprivrednih objekata. Obuhvaćeno je i osiguranje plastenika, koji su u okolini Podgorice naročito stradali tokom februarskog snijega. Postojanje određenih standarda u izgradnji objekata i držanju životinja biće uslov, jer to, kako objašnjavaju iz Lovćena,  smanjuje ionako visok rizik osiguranja poljoprivrede.

Standardi

– Osiguravaćemo samo plastenike i staklenike koji imaju metalnu konstrukciju i betonske temelje. Folija na plastenicima mora da se održava i mjenja u skladu sa preporukama proizvođača – poručuju iz Lovćena.

Iz osiguranja zaštićenih prostora, kako dodaju, mogu da se isključe rizici oluje i grada, a ukoliko se uključe, klijent u obračunatoj naknadi učestvuje sa 20 odsto obračunate štete.

Iz ove osiguravajuće kuće navode da imaju značajan broj zaključenih osiguranja poljoprivrede, ali ni približno koliko su imali prije dvadesetak godina.

– Ranije je Lovćen osiguravao najveći dio crnogorske poljoprivrede, ali je obim tog osiguranja godinama značajno opadao. U posljednje dvije decenije obim ovih osiguranja značajno opada, uglavnom zbog pada  poljoprivredne proizvodnje, kupovne moći stanovništva… – navode iz ove osiguravajuće kuće.

S obzirom da je oblast poljoprivrede visoko rizična za osiguravajuće kuće, iz Lovćena napominju da je neminovno da se svaki konkretan rizik kompletno i temeljno pregleda.

-Spremni smo, svakako, da izađemo u susret svakom pojedinačnom zahtjevu ukoliko se zadovolje strogi standardi struke. Naši uslovi i tarife su u potpunosti usklađeni sa onima u vodećim evropskim kućama, koje imaju daleko više iskustva i obim ove vrste osiguranja – kažu iz Lovećena.

Još ponuda

Zbog dosadašnjeg malog ili nikakvog interesovanja poljoprivrednika da finansijski zaštite imovinu i uloženi trud, ostale, mlađe osiguravajuće kuće na prostoru Crne Gore nijesu imale tačno definisanu ponudu za osiguranje poljoprivrede.

Neke od njih, Sava Montenegro i Delta Generali voljni su da u narednom periodu sarađuju sa crnogorskim poljoprivrednicima. Osiguravajuće kuće ,,Uniqa,, i ,,Swiss,, nemaju takvu ponudu u Crnoj Gori.

Direktor Delta Generali osiguranja Dejan Bajić kaže da bi dobro rješenje bilo da je Ministarstvo ponudilo i ostalim osiguravajućim kućama u Crnoj Gori isti aranžman, kako bi svi zajedno napravili ponudu prema poljoprivrednicima.

Istorija šteta u posljednje dvije godine nije baš bila dobra, te osiguranje poljoprivrede nije lak teret za jednu kuću. Zajednička ponuda osiguravajućih društava u saradnji sa ministarstvom bila bi bolja varijanta za sve – kazao je Bajić i dodao da je Delta voljna da izađe u susret zainteresovanim poljoprivrednicima.

Dragana Drobnjak iz marketinga ,,Sava Montenegro ad osiguranja,, kaza je Pobjedi da ovo Društvo u svojoj ponudi ima osiguranje objekata čvrste gradnje koji se koriste u poljoprivredi, a da se priprema novi paket za poljoprivredu, koji će obuhvatiti i plastenike koji zadovoljavaju standarde izgradnje.

Za usjeve i plodove osnovni rizici grad, požar i grom

Usjevi i plodovi se u savremenoj praksi osiguravaju od tri osnovna rizika- grad, požar i udar groma.

Iz Lovćena navode da se pokriće može proširiti na proljećni mraz, oluju, poplave, posolicu, gubitak sjemenskog kvaliteta, pod uslovom da su usjevi i plodovi osigurani od osnovnih rizika.

U ponudi će biti i osiguranje usjeva i plodova u plastenicima i staklenicima, koji su napravljeni prema standardima.

Tarifni sistem “Lovćen” osiguranja nudi i ostale proizvode , kao što su osiguranje stabala voćaka i čokota vinove loze, usjeva i plodova posle izvršene žetve/berbe, zatim osiguranje plodova voća od gubitka kvaliteta i stonog grožđa od gubitka količine i kvaliteta.

Štale

Osiguranje objekata za smještaj životinja tarifira se prema građevinskoj kategoriji – masivna, mještovita i slaba. Tarifa zavisi i od klase zaštitnih mjera, koja se određuje u zavisnosti od dostupnosi i blizine vatrogasnih stanica. Osnovica za obračun premije je stvarna građevinska vrijednost objekta, a procjenu obavlja stručnjak Lovćena – objašnjavaju iz Lovćen osiguranja.

Životinje

Da bi poljoprivrednici mogli da osiguraju životinje uslov je da gazdinstvo ili farma na kojoj se drže i uzgajaju zadovoljava određene standarde. Ti standardi se tiču preventive i zdravstvene zaštite životinja, da su štale i ležišta propisno obezbjeđeni, higijena životinja na zavidnom nivou i da nema nadprosječne učestalosti obolijevanja.

Životinje se osiguravaju od osnovnih opasnosti – uginuće, klanje, ubijanje silom ili iz ekonomskih razloga, a sve pod uslovom da životinja ugine ili joj prijeti uginuće zbog nezgode ili bolesti.

Osnovno osiguranje može se proširiti na druge rizike, kao što su troškovi liječenja, nestanak i krađa životinja, odgovornost vlasnika životinja, gubitak priplodne sposobnosti i namjenske sposobnosti. Lovćen nudi i osiguranje životinja u karantinu, na sajmovima, u klaničnim i trgovinskim sabirališima…zatim pernatih životinja, riba, školjki, pčela…, ali i egzotičnih životinja.

izvor: pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *