CBCG: Oštar pad industrijske proizvodnje u 2011

Dodajte komentar

Industrijska proizvodnja je, u decembru 2011. godine, zabilježila pad od 7,4% u odnosu na  prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine pad od 37,1%. Dva sektora su zabilježila mjesečni pad proizvodnje, i to sektor vađenja ruda i kamena za 42,2% i prerađivačke industrije za 10,6%, dok je sektor proizvodnja električne energije, gasa i vode zabilježio mjesečni rast od 12,2%.

Pad ukupne industrijske proizvodnje tokom dvanaest mjeseci 2011. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 10,3%.

Pad je ostvaren u sektoru proizvodnje električne energije, gasa i vode od 32,7%, dok je rast proizvodnje zabilježen u sektorima vađenja ruda i kamena od 6,3% i sektoru prerađivačke industrije od 6,8%.

Pad proizvodnje u 2011. godini u odnosu na 2010. godinu zabilježen je u četiri podsektora prerađivačke industrije i to: prehrambeni proizvodi, pića i duvan 2%, proizvodnja papira; izdavanje i štampanje 13,5%, proizvodnja hemijskih proizvoda i vlakana 23,4% i prerađivačka industrija, ostala 51%. U podsektoru proizvodnja kože i predmeta od kože u 2011. godini nije evidentirana proizvodnja, dok preostalih sedam podsektora bilježe rast proizvodnje.

Najveći rast zabilježen je u podsektoru prerada drveta i proizvodi od drveta od 34,6%, dok je najmanji rast od 3,3% zabilježen u podsektoru proizvodnja proizvoda od gume i plastičnih masa.

izvor: Bilten CBCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *