Simens plaća zbog podmićivanje Grka

Dodajte komentar

Nemački koncern Simens je sa vladom Grčke dogovorio isplatu visoke kompenzacije zbog dugogodišnjeg podmićivanja službenika u toj zemlji. Time će najverovatnije biti stavljena tačka na korupcionaški skandal vezan za poslovanje Simensa na grčkom tržištu.

Rukovodstvo koncerna je postiglo dogovor sa zvaničnicima u Atini da isplati kompenzaciju u visini 170 miliona evra, kao i da tokom ove godine investira 100 miliona evra u grčku ekonomiju, s tim što će 60 miliona uložiti u izgradnju fabrike sa 700 radnih mesta.

Sa svoje strane grčke vlasti će povući građanske i administrativne tužbe protiv Simensa. “Simens se izvinio grčkom narodu, parlamentu i vladi”, citirala francuska novinska agencija AFP saopštenje ministarstva finansija Grčke.

Rukovodstvo koncerna je takođe obećalo da će u svojoj filijali Simens Helas sprovesti trogodišnji program borbe sa korupcijom, objavilo je ministarstvo finasija u Atini.

Informativna služba Simensa odbila je bilo kakav komentar po tom pitanju, navela je novinska agencija Rojters.

U Grčkoj je 2010-2011. sprovedena parlamentarna istraga, u kojoj je utvrđeno da su zbog korupcije Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.

Predstavnici nemačkog koncerna su podmićivali grčke političare, koji su zauzvrat Simensu obezbedili povoljne ugovore. Radi se između ostalog o podeli porudžbina vezanih za sprovođenje letnje Olimpijade u Atini 2004.

Korupcija u Simensu je otkrivena 2006. posle više spektakularnih pretresa. Menadžeri kompanije su optuženi za podmićivanje radi dobijanja povoljnih ugovora.

Zvaničnici Simensa su, između ostalog, potkupljivali službenike u Argentini, Bangladešu, Venecueli, Iraku, Libiji, Nigeriji i Rusiji. Internom istragom je uvrđeno da su zaposleni kompanije dali više od 1,3 milijarde evra mita.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *