OTP banka zabilježila prvi tromjesečni gubitak u tri godine

Dodajte komentar

Mađarska OTP banka zabilježila je u četvrtom tromjesečju veći od očekivanja neto gubitak, što je njen prvi negativni rezultat u tri godine, a rezultat je jednokratnih stavki, uključujući ponajprije vladin program za olakšani povrat deviznih hipotekarnih kredita.

Ta je mađarska banka najveći nezavisni zajmodavac u srednjoj i istočnoj Evropi a u petak je izvijestila da je u četvrtom tromjesečju zabilježila gubitak od 25,84 milijarde forinti (116,8 miliona dolara).

U cijeloj prošloj godini banka je ostvarila konsolidovanu dobit nakon oporezivanja od 83,8 milijardi forinti, u odnosu na 118,1 milijardu forinti 2010.

OTP je posljednji put zabilježio negativan rezultat u četvrtom tromjesečju 2008. i rijetko je poslovao s gubitkom u posljednjoj deceniji. Za vrijeme finansijske krize dobit mu je bila prilično stabilna.

U četvrtom tromjesečju 2011. poslovne rezultate najteže je pritisnuo vladin program za olakšani povrat deviznih hipotekarnih kredita. Vlasnicima kredita omogućen je prijevremeni jednokratni povrat kredita uz znatno povoljnije uslove od onih tržišnih.

Program je prisilio banke da preuzmu na svoja leđa razliku, pa je cijeli mađarski bankovni sektor u prošloj godini bilježio gubitke u poslovanju.

“S obzirom na otprilike sličan uticaj otpisa goodwilla i poreza za banke 2010. i 2011., značajno slabiji poslovni rezultat povezan je s prijevremenom otplatom”, saopštila je banka u tromjesečnom izvještaju.

U saopštenju se navodi da je 19,7 posto klijenata s deviznim hipotekarnih kredima odlučilo učestvovati u programu, većina njih u četvrtom tromjesečju, što je rezultiralo ukupnim smanjenjem kreditnog portfelja za 217 milijardi forinti.

Ukupni je gubitak povezan s programom prijevremene otplate iznosio 33,6 milijardi forinti, od čega je 31,6 milijardi forinti uračunato u 2011. Preostali iznos biće uračunat u rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje.

U međuvremenu je OTP, kako bi ojačao kreditni portfelj, izdao do kraja februara 64 milijarde forinti novih kredita u domaćoj valuti, koje je odobrio uglavnom klijentima drugih banaka kako bi im pomogao da prije roka otplate devizne hipotekarne kredite.

Banka je takođe u četvrtom tromjesečju otpisala goodwill u iznosu 17,1 milijardu forinti u podružnicama u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok je na ime posebnog poreza za banke ubilježila trošak od 7,2 milijarde forinti.

Inostrane podružnice ostvarile su u prošloj godini ukupno 51 milijardi forinti neto dobiti, u odnosu na samo 17 milijardi forinti u godini ranije. Tom je rezultatu najviše pridonijela Rusija, sa 41 milijardu forinti neto dobiti, navode u OTP-u.

izvor: bankar.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *