ECB skinuo suspenziju i ponovo prihvata grčke obveznice kao kolateral

Dodajte komentar

Evropska centralna banka objavila je da će ponovo prihvaćati grčke državne obveznice kao kolateral za kredite bankama, nakon privremene suspenzije krajem prošlog mjeseca.

ECB u saopštenju od četvrtka navodi da je vijeće za monetarnu politiku “odlučilo da će se dužnički instrumenti koje je Grčka izdala ili za njih u cijelosti jamči ponovo prihvaćati kao kolateral u kreditnim operacijama u eurosistemu”.

Krajem februara banka je objavila da privremeno neće prihvaćati grčke obveznice kao kolateral za zajmove bankama, nakon što je agencija Standard & Poor's snizila grčki rejting na “selektivni stečaj”. ECB je odlučio povući tu suspenziju, navodi se u najnovijem saopštenju.

Eurozona je sporazumom o pomoći Grčkoj odlučila odobriti Ateni do 130 milijardi eura novih kredita dok su privatni vjerovnici tijekom noći sporazumom o zamjeni obveznica otpisali dodatnih 107 milijardi eura grčkog duga.

Agencija Standard & Poor's istaknula je u odluci o sniženju grčkog rejtinga da će u slučaju da se realizira zamjena obveznica “vjerojatno razmotiriti mogućnost poništenja ocjene o selektivnom stečaju i podizanja grčkog rejtinga na ‘CCC’, koji bi odražavao ocjenu grčkog boniteta u predstojećem razdoblju”.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *