Ruski vlasnici KAP-a upozoravaju državu da ih ne tjera

Dodajte komentar

Vlada bivšeg premijera Mila Đukanovića sklopila je više nego štetan privatizacioni ugovor prilikom prodaje Kombinata aluminijuma (KAP) krajem 2005. a potom i dodatni Ugovor o poravnanju 2010. što bi izvršnu vlast u Crnoj Gori, ali i građane-poreske obveznike, po svoj prilici, vrlo brzo moglo dovesti do velikih problema prilikom raskida partnerstva sa CEAC Holdings Limitedom Olega Deripaske.

Ruski menadžeri su prošle sedmice javno upozorili, a “Vijestima” još jednom potvrdili da bi bilo koja “bitna promjena” u strukturi vlasništva KAP-a automatski mogla izazvati reakciju stranih bankara da odmah dođu u Ministarstvo finansija i od ministra Milorada Katnića traže aktiviranje datih državnih garancija na iznos od 124 miliona eura.

KAP se prije dvije godine kod OTP banke, Dojče banke i VTB banke ukupnu zadužio 131,68 miliona eura, ali je tokom prošle godine otplatom nešto više od sedam miliona eura OTP banci ukupan iznos kredita smanjen na 124 miliona eura.

Vlada je prije 20-tak dana, zbog neplaćanja tri mjesečna računa za struju od strane KAP-a, pokrenula potrebne procedure koje bi trebalo da dovedu do povratka oko 29,4 odsto akcija (koje kontroliše CEAC) u vlasništvo države. Pitanje je, međutim, kako će se taj postupak, zaista, okončati jer su ruski menadžeri prošle sedmice jasno upozorili da bi „u skladu sa važećim kreditnim sporazumima, po osnovu kojih su izdate garancije Vlade, u slučaju bitnih izmjena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga”.

Kako je naveo predsjednik borda KAP-a Aleksej Kuznjecov, tada bi Vlada od strane tri strane banke vrlo lako mogla biti natjerana da u najskorijem vremenskom periodu isplati ne osam miliona Dojče banci, već svih 124 miliona eura potraživanja.

Vlada je, u međuvremenu, preuzela 22 miliona eura duga KAP-a koje ta kompanija duguje Dojče banci, a tek joj slijede pregovori sa OTP-om i VTB-om u vezi sa dinamikom otplate obaveza. OTP-u se duguje oko 42 miliona eura, a prva rata od 16 miliona dolazi na naplatu sljedećeg mjeseca, a ruskoj državnoj VTB banci 60 miliona eura koje se otplaćuju od 2014.

Na pitanje “Vijesti”, da li postoji rizik da OTP i ruska VTB naplate državne garancije date za kredite KAP-a zbog bitne promjene vlasničke strukture kompanije, Kuznjecov je odgovorio:

“Da, to je pravo banaka da zatraže hitno plaćanje kredita i iskoriste državne garancije kao obezbjeđenje plaćanja”.

Na pitanje zašto misli da li je za prolongiranje obaveza KAP-a kod VTB-a i OTP-a potrebna saglasnost CEAC-a i šta o mogućoj promjeni strukture vlasništva u KAP-u predviđaju ugovori o kreditu kod ove dvije banke, Kuznjecov je rekao:

“U prvom redu, potrebna je saglasnost banaka, koje mogu da zatraže bilo kakve uslove, koji njima odgovaraju. Koje će konkretno zahtjeve postaviti banke, mi ne znamo. Takođe, obavezno će biti potrebno potpisivanje dodatnih sporazuma, koji se moraju odobriti od strane Odbora direktora KAP-a, gdje CEAC ima većinu. Takođe, htio bih da dodam na vaš spisak i Dojče banku. Bez obzira na mnogobrojne izjave Vlade Crne Gore i odluke Skupštine, KAP nema informaciju o tome da li su potpisani neki sporazumi između Vlade i Dojče banke. Sa pravne strane, KAP na današnji dan ima dug prema Dojče banci, za koji je garancije dala država”.

Vlada: Rizici postoje, sve činimo da ih smanjimo

Banke kojima KAP duguje za kredite za koje je država garantovala, mogu teoretski aktivirati te garancije nakon što dođe do promjena u vlasničkoj strukturi kompanije koje mogu uslijediti ako Vlada preuzme KAP, potvrdili su “Vijestima” izvori iz Vlade.

Banke to mogu uraditi, između ostalog, ako ruski vlasnici KAP-a nijesu saglasni sa tim mogućim promjenama u vlasničkoj strukturi. Izvori iz Vlade kažu da se nadaju da, ipak, neće doći do aktiviranja garancija, zato što se to i do sada moglo desiti, ali je odlagano zbog napora Vlade da se riješe problemi sa KAP-om.

“Razgovarano je sa bankama na ovu temu. Njima odgovara da država bude vlasnik i da se rate plaćaju. Banke ne mogu imati goreg dužnika ako država bude vlasnik KAP-a nego što je sada KAP koji ne plaća obaveze, zato se i očekuje razumijevanje”, kažu iz Vlade.

Vlada je garantovala, između ostalog, KAP-u za kredit od oko 60 miliona ruskoj državnoj VTB banci. Postoji mogućnost da se Rusi solidarišu ukoliko ih Vlada izbaci iz KAP-a zbog nepoštovanja ugovora, pa da VTB banka iskoristi mogućnost i odmah aktivira garancije.

U Vladi napominju da su kamate prema VTB banci plaćene, a da kreditne obaveze dospijevaju za više od godinu, i da se nadaju da neće biti bilo kakvih problema.

“Rizici postoje, u Vladi sve činimo da ih smanjimo, kao što smo i do sada to radili”, tvrdi izvor “Vijesti”.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *