Malerba ovlašćen da riješi problem sa KAP-om

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, analizirao je trenutnu situaciju, vezano za Kombinat aluminijuma Podgorica. Bord direktora je stoga ovlastio Izvršnog direktora Enrika Malerbu da preduzme sve moguće mjere kako bi se ovaj problem riješio odnosno dug smanjio.

Podsjećamo članovi Odbora direktora EPCG-a su zaključili da je situacija krajnje neprihvatljiva jer je dug već prešao 32 miliona eura.

“Dug te kompanije nastao je u prethodne tri godine, tako da sada iznosi 5,7 miliona eura za 2009. godine, 19 miliona za 2011. godine, dok u 2012. nijesu plaćene fakture za prva dva mjeseca u iznosu od oko sedam miliona eura“, ističu iz EPCG.

Prema ocjeni Odbora direktora EPCG trenutna situacija, vezano za dug KAP-a je neprihvatljiva, jer kompaniji  onemogućava normalan rad i redovno svakodnevno funkicionisanje “cash flow“-a.

Zbog toga što trenutno ne raspolaže tim novcem, Elektroprivreda je suočena sa velikim problemom otežanog plaćanja, kako zarada zaposlenima u kompaniji, tako i obaveza prema poslovnim partnerima: Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Rudniku uglja Pljevlja, proizvodjačima i trgovcima električnom energijom, te drugih obaveza kao što su takse, socijalni i penzioni doprinosi, porez na dodatu vrijednost itd.

“Moja profesionalna obaveza je da garantujem da Elektroprivreda Crne Gore nastavi da pozitivno “živi“ i funkcioniše i u tom cilju je neophodno riješiti problem sa Kombinatom aluminijuma. Elektroprivreda Crne Gore je prinuđena da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja kako bi zadovoljila potrebe KAP-a“, saopštio je izvršni direktor EPCG Enriko Malerba.

Prema njegovim riječima KAP nije u mogućnosti da plaća cijenu električne energije koju im fakturiše EPCG, a koja je, inače, čak duplo niža od tržišne koju EPCG plaća za uvezenu električnu energiju i samo po osnovu te razlike u cijeni energije  Elektroprivreda ima gubitak na mjesečnom nivou od oko dva miliona eura.

“Sa druge strane, EPCG je u obavezi da redovno plaća uvezenu energiju, a u slučaju neplaćanja, EPCG gubi ugled kod medjunarodnih proizvodjača i trgovaca energijom koji mogu prekinuti ugovore o isporuci, što bi predstavljalo ogroman problem za društvo i državu Crnu Goru. Zbog toga, za našu kompaniju više nije prihvatljivo da KAP ne plaća redovno račune za utrošenu električnu energiju. Zaista  je vrijeme da se donese konačna odluka, jer kada bi na ovaj način “podržavala“ KAP naša kompanija bi rizikovala da udje u bankrot, što bi onemogućilo normalno servisiranje gradjana i privrede“, kaže Malerba.

On kaže da su u dnevnom kontaktu sa menadžmentom KAP-a kako bi riješili trenutnu tešku situaciju tražeći od njih kako obezbjeđivanje garancije za pokrivanje postojećeg duga, tako i plaćanje trenutne potrošnje.

“U zavisnosti od odgovora Kombinata spremni smo da preduzmemo sve legalne operativne odluke kako bi zaštitili interes naše Kompanije“, zaključio je Malerba.

izvor: CdM.me

Vezani članci: 

Kuznjecov : Ne možemo da plaćamo struju prema dogovorenoj dinamici

Malerba: KAP ne plaća redovno račune, EPCG može da prekine isporuku struje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *