EPCG rizikuju bankrot zbog dugova KAP-a

Dodajte komentar

Izvšni direktor Elektroprivrede (EPCG), Enriko Malerba, apelovao je da se što prije donese konačna odluka u vezi sa dugovima Kombinata aluminijuma (KAP) za utrošenu struju, jer elektroenergetska kompanija rizikuje da uđe u bankrot što bi onemogućilo normalno servisiranje građana i privrede.

Malerba je naveo da je EPCG prinuđena da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja kako bi zadovoljila potrebe KAP-a.

 “KAP nije u mogućnosti da plaća cijenu električne energije koju im fakturišemo, a koja je čak duplo niža od tržišne koju EPCG plaća za uvezenu struju. Samo po osnovu te razlike u cijeni energije imamo gubitak na mjesečnom nivou od oko dva miliona eura”, rekao je Malerba.

EPCG je suočena sa velikim problemom otežanog plaćanja zarada zaposlenima i obaveza prema poslovnim partnerima, ali i drugih obaveza kao što su takse, socijalni i penzioni doprinosi, porez na dodatu vrijednostSa druge strane, kako je dodao, EPCG je u obavezi da redovno plaća uvezenu energiju, jer u suprotnom gubi ugled kod međunarodnih proizvođača i trgovaca energijom koji mogu prekinuti ugovore o isporuci.

“To bi predstavljalo ogroman problem za društvo i državu Crnu Goru. Zbog toga više nije prihvatljivo da KAP ne plaća redovno račune za utrošenu električnu energiju”, poručio je Malerba i dodao da je vrijeme da se donese konačna odluka u vezi dugova KAP-a.

On je, kako je saopšteno, naveo da bi EPCG rizokovala da uđe u bankrot, kada bi na “taj način podržavala KAP”.

Malerba je saopštio da je njegova profesionalna obaveza da garantuje da EPCG nastavi pozitivno da “živi“ i funkcioniše i da je u tom cilju neophodno riješiti problem sa KAP-om.

“U kontaktu smo sa menadžmentom KAP-a kako bi riješili trenutnu tešku situaciju, tražeći od njih obezbjeđivanje garancije za pokrivanje postojećeg duga, ali i plaćanje trenutne potrošnje”, precizirao je Malerba.

On je kazao da su predstavnici EPCG, u zavisnosti od odgovora KAP-a, spremni da preduzmu sve legalne operativne odluke kako bi zaštitili interes kompanije.

Trenutna situacija za EPCG neprihvatljiva

Odbor direktora EPCG u srijedu je analizirao aktuelnu situaciju u vezi KAP-a i konstatovao da je takvo stanje krajnje neprihvatljivo, jer je dug već prešao 32 miliona eura.

“Dug te kompanije nastao je u prethodne tri godine, tako da sada iznosi 5,7 miliona eura za 2009, 19 miliona za prošlu, dok u ovoj godini nijesu plaćene fakture za prva dva mjeseca u iznosu od oko sedam miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Za EPCG je trenutna situacija u vezi duga KAP-a neprihvatljiva, jer to kompaniji onemogućava normalan rad i redovno svakodnevno funkicionisanje keš floa /cash flow/.

“Zbog toga što trenutno ne raspolaže tim novcem, EPCG je suočena sa velikim problemom otežanog plaćanja zarada zaposlenima i obaveza prema poslovnim partnerima, ali i drugih obaveza kao što su takse, socijalni i penzioni doprinosi, porez na dodatu vrijednost”, objasnili su iz EPCG.

Bord direktora je ovlastio Malerbu da preduzme sve moguće mjere kako bi se taj problem riješio odnosno smanjio dug.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *