Bilo bi nam bolje u Titovoj Jugoslaviji nego u Evropskoj uniji

Dodajte komentar

U istraživanju  koje je na prostorima bivše Jugoslavije organizovao Evropski fond za Balkan među generacijama rođenima 1971. godine i 1991. godine pokazalo se da “balkanska mladež” smatra da bi im bilo bolje da je Jugoslavija preživjela.

Rezultati su pokazali da većina ljudi iz obje generacije smatra da su važni kontakti i dobri odnosi sa zemljama zapadnog Balkana. Povjerenje u druge narode je na prilično niskom nivou, posebno između onih naroda koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog vijeka.

“Bilo bi nam bolje u Jugoslaviji”

No, usprkos nepovjerenju, većina ispitanika obje generacije smatra i dalje da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i istim odnosima između tadašnjih republika, a sada nezavisnih država, kao što je to bio slučaj u doba Josipa Broza Tita. Izuzetak od ovog pravila su obje generacije Hrvata i Kosovara te starije generacije Hrvata u BiH.

Mlada generacija više podržava ulazak njihovih država u EU. Starija generacija smatra kako su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u generaciji njihovih roditelja, koji su živjeli u komunizmu, nego što će biti kada jednom države ovog prostora uđu u EU.

Rat je bio neizbježan 

Bez obzira na pozitivna osjećaj prema bivšoj državi, većina ispitanika ipak smatra da je rat na ovim prostorima bio neizbježan, uz izuzetak starije generacije Srba u BiH i Srbije. Istraživanje je sprovedeno između 25. septembra i 17. oktobra 2011. godine u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

izvor: index.hr

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *