Radnici AD “Bjelasica Rada” protestovali u krugu fabrike

Dodajte komentar

Radnici bjelopoljske fabrike AD “Bjelasica Rada” u stečaju, njih oko 50, protestovalo je u krugu preduzeća “da bi preduprijedili i spriječili zatvaranje jedine fabrike mineralne vode u Crnoj Gori”.

Predsjednica sindikata Stanka Nišavić upozorila je da se “bahatim i neodgovornim odnosom većinskog vlasnika “Euro-fonda” i menadžmenta fabrike, polako stiču uslovi za to.

“Nećemo dozvoliti da se, kao što su sve firme na sjeveru pozatvarali i ovu zatvore. Proizvodnje nema, u januaru se odvijala svega dva dana. Došlo se u situaciju da se ne može kupiti repromaterijal, a prema zaposlenima se ne izmiruju obaveze. Prije nekoliko dana isplatili su nam decembarsku zaradu sa namjerom da nas “malo zataškaju”, a na Zavodu, zbog neuplaćenih doprinosa ne dozvoljavaju knjižice da ovjerimo”, saopštila je Nišavić.

Ona je pozvala direktora Euro fonda Bojšu Šotru da se sastane sa radnicima i iznese planove za “budućnost”.

“Fabrika je već doživjela oslobađanje tehnološkog viška od 70 radnika uz adekvatnu nadoknadu. Tražimo da plate budu redovne iako su više nego bijedne za razliku od menadžmenta koji ostvaruje enormno visoke zarade. Tražili smo da se više angažuju oko prodaje i našu mineralnu vodu učine konkurentnijom na tržištu”, kazala je Nišavić.

Ona je izrazila žaljenje što je mineralna voda minimalno zastupljena na crnogorskom tržištu.

“Izgovor menadžmenta je da je tržište pretrpano mineralnim vodama iz uvoza a najviše iz Srbije. Ovakvim neodgovornim i nedomaćinskim ponašanjem stiče se utisak da je pojedincima veći interes da fabrika mineralne vode “Bjelasica Rada” ne radi, dok interese zaposlenih u konkretnom slučaju niko ne gleda”, kazala je Nišavić.

Član sindikata fabrike Čedomir Popović, budućnost i opstanak fabrike vidi u redovnoj isplati zarada i pokretanju proizvodnje.

“Protest je nastojanje da se nadležnima skrene pažnja da ne želimo ništa osim prava na život i rad. Ukoliko zakonskim putem ne ostvarimo svoja prava bićemo prinuđeni da protest radikalizujemo”, poručio je Popović.

Podsjećajući da se fabrika u stečaju nalazi u planu reorganizacije od 2007. izvršni direktor Goran Čabarkapa naveo je da ukoliko se uspješno ne završi taj plan “postoji realna mogućnost da ode u klasični stečaj”.

“Problem je što na domaćem tržištu učestvujemo u prodaji gaziranih voda manje od 20 odsto. Kada bi imali veći udio na domaćem tržištu gdje bi imali optimalni fizički obim proizvodnje i realizacije koja se kreće između 8 i 10 miliona litara fabrika bi mogla da posluje bez gubitka”, kazao je Čabarkapa.

On je naveo da je prošle godine proizvedeno oko 4,5 miliona litara ocijenivši to nedovoljnim za rentabilno poslovanje.

Komentarišući protest radnika Čabarkapa je rekao “da su oni iskreno zabrinuti za budućnost fabrike”.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *