Na Wall Streetu najveći pad u tri mjeseca

Dodajte komentar

U utorak su na Wall Streetu cijene akcija potonule više od 1,5 odsto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca, jer su ulagači nervozni uoči zamjene grčkih obveznica, a zabrinjava ih i slabljenje najvećih svjetskih privreda.

Dow Jones Industrial Average potonuo je 1,57 odsto, na 12.759 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 skliznuo 1,54 odsto, na 1.343 boda, a Nasdaq Composite 1,36 odsto, na 2.910 bodova.

Više od 200 bodova Dow Jones nije pao još od 23. novembra prošle godine, dok je pad za više od 1 odsto S&P 500 indeks posljednji put zabilježio krajem decembra. Analitičari već nedjeljama očekuju korekciju, s obzirom da cijene akcija od početka godine neprestano rastu. Taj je rast podsticala nada ulagača u jačanje američke, kao i ekonomija u razvoju.

Međutim, ulagače je prvo pokolebala Kina, smanjivši početkom nedjelje ciljanu stopu rasta u ovoj godini s 8 na 7,5 odsto. Juče je, pak, razočarao podatak o rastu brazilske privrede u prošloj godini za svega 2,7 odsto, dok je godinu dana prije ojačalo 7,5 odsto. Uz to, sve je jasnije da evrozona klizi u recesiju, nakon što je juče potvrđeno da je zbog pada potrošnje, izvoza i industrijske proizvodnje privreda tog bloka u posljednjem lanjskom kvartalu oslabila 0,3 odsto.

Zbog toga su juče pale cijene akcija u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Od 30 akcija sadržanih u Dow Jones indeksu, padu je odoljela samo akcija Intela. Među najvećim je gubitnicima bio rudarski sektor jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta u Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina, izazvati pad potražnje, a time i cijene sirovina.

Pod snažnim je pritiskom juče bio i finansijski sektor. S&P indeks tog sektora potonuo je 2,5 odsto, što je posljedica nervoze ulagača uoči operacije zamjene postojećih grčkih obveznica novima. Mnogi najveći privatni investitori pristali su potpisati s Atinom ugovor o zamjeni, premda time gube gotovo tri četvrtine vrijednosti postojećih grčkih obveznica, čime bi se toj članici evrozone otpisalo oko 100 milijardi evra dugova. No, ponudi vlade u Atini protivi se dio inostranih investitora, pa čak i neki grčki penzioni fondovi.

U četvrtak naveče ističe krajnji rok za dogovor o zamjeni obveznica, što je uslov da bi Grčka dobila drugi paket međunarodne pomoći od 130 milijardi evra. Ako ne dobije tu pomoć, Atini prijeti bankrot jer 20. marta neće moći isplatiti obveznice koje dospijevaju na naplatu.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,86 odsto, na 5.765 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,40 odsto, na 6.633 boda, a pariški CAC 3,58 odsto, na 3.362 boda.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *