“Lehman brothers” izlazi iz bankrota, isplaćuje kreditore

Dodajte komentar

Američka investiciona banka “Lehman brothers” saopštila je juče da je izašla iz bankrota, koji je bio izazvan rekordnim dugom od 639 milijardi dolara, navodeći da će 17. aprila početi da isplaćuje svoje kreditore.

Ovim je banka izašla iz procesa sudske zaštite od bankrota, koji je pokrenut 15. septembra 2008, kada je “Lehman brothers” propao i potresao temelje globalnog finansijskog tržišta, pokrenuvši Veliku recesiju.

Tačno 1.268 dana kasnije, okončanje postupka omogućilo je “Lehman brothers”-u da počne isplatu 65 milijardi dolara kreditorima, čija potraživanja premašuju 300 milijardi dolara.

Sudija Džejms Pek je u decembru odobrio plan banke za isplatu kreditora, a kompanija je od tada preduzela brojne korake, koji uključuju prodaju imovine, dogovore oko potraživanja i rješavanje sporova sa bivšim saradnicima.

Banka je navela da će nastaviti sa likvidacijom svojih dugova pod vođstvom novog odbora direktora.

“Lehman brothers” je propao nakon rizičnog poslovanja na američkom tržištu nekretnina, pokrenuvši globalni kreditni slom. Bankrot američke banke nazvan je “najvećim i najkomplikovanijim u istoriji”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *